Volvo Buses

SVERIGE

Volvo lanserar världens största buss

Volvo lanserar världens största busschassi på FetransRio-mässan i Rio de Janeiro, Brasilien. Volvo är en ledande leverantör av bussar för högkapacitetssystem inom busstrafik, Bus Rapid Transit (BRT). Det nya dubbelledade chassit, döpt till Gran Artic 300, är 30 meter långt och bussen kommer kunna ta upp till 300 passagerare.
Volvo lanserar världens största buss

– Vi är ledande inom bussar för högkapacitetssystem, Bus Rapid Transit, och nu lanserar vi världens största busschassi. Det kommer innebära effektivare transportsystem, en högre kvalitet för passagerarna och en mer kostnadseffektiv drift för operatörerna, säger Fabiano Todeschini, chef för Volvo Bussars verksamhet i Sydamerika.

Nya Gran Artic 300 är utvecklad i Brasilien specifikt för högkapacitetssystem inom stadsbusstrafik, där bussarna bland annat kör i särskilda bussfiler. Bussen kommer kunna ta 30 fler passagerare än den tidigare modellen. En dubbelledad buss av Volvos nya modell ersätter tre bussar av standardlängd.   

På FetransRio-mässan visar Volvo också ett 22 meter långt ledbusschassi, Super Artic 210. Förutom högre kapacitet, 210 passagerare, är det utrustat med fem dörrar. Den extra dörren underlättar på- och avstigning och ger en bättre fördelning av passagerare ombord. Chassit är byggt med endast tre axlar.

Den högre kapaciteten hos dubbelledbussar innebär en minskning av antalet fordon i trafik, vilket ökar medelhastigheten i busssystemet och minskar utsläppen.   

Volvo är pionjär i utvecklingen av bussar för BRT-system och anses marknadsledande. Företaget har levererat fler än 4000 bussar till BRT-system i Curitiba, Bogotá, Guatemala City, Mexico City, Santiago de Chile och San Salvador.

Volvos produktprogram för högkapacitetsbussar:

Chassimodell:           Längd:           Passagerarkapacitet:

 Artic 150                    18.6 m                  150
 Artic 180                     21 m                    180
Super Artic 210            22 m                    210
Gran Artic 300             30 m                     300

Ladda ner foto1
Ladda ner foto2