Volvo Buses

SVERIGE

Volvobuss årets yrkesfordon i Finland

Volvos lågentrébuss Volvo 8700 LE har utsetts till Commercial Vehicle of the year i Finland. Den får utmärkelsen för sin miljövänlighet och för att den är en viktig del av ett nytt busstrafiksystem i Helsingfors.
Volvo 8700 LE
Det är transporttidskriften Ajolinja som varje år delar ut utmärkelsen Commercial Vehicle of the year i Finland. Det viktigaste argumentet till att Volvo 8700 LE utsågs för 2006 är att bussen har så låga emissioner. Bussen klarar redan idag utsläppsnivåerna enligt Euro V som inte träder i kraft förrän 2009. Volvo var också den första busstillverkaren som levererade dieselbussar som klarar Euro V i Finland.

Enligt Ajolinja är Volvo 8700 LE också en väsentlig del av busstrafiksystemet Jokeri i Helsingfors, ett transportsystem som fått mycket positiv publicitet. Det är ett system som rejält har förbättrat tvärförbindelserna i huvudstadsområdet.

Jokeri, med Concordia Bus Finland som operatör, består av en 30 km lång busslinje. Busstrafiken flyter smidigt och snabbt tack vare separata bussvägar och att bussarna har prioritet vid signalreglerade korsningar. Tack vare att bussarna slipper så många stopp, minskar emissionerna ytterligare.

Ett GPS-system ser till att passagerarna vid hållplatserna kan se exakt när nästa buss kommer. Jokeribussarna har också en annorlunda design och färgsättning såväl interiört som exteriört vilket gör att de klart skiljer sig från andra bussar. Enligt Ajolinja har Jokeri blivit ett varumärke i sig.

Jokeri trafikeras av 29 lågentrébussar från Volvo. Det är 14,7 meter långa boggibussar med plats för 103 passagerare.

Tidskriften pekar också på att busstrafik är en mycket effektivt form av kollektivtrafik där många passagerare kan transporteras på ett flexibelt sätt utan att man behöver investera i de betydligt mycket dyrare alternativen spårvagn eller tunnelbana.
 
2007-01-30
 
För ytterligare information, vänligen kontakta Sakari Sillanpää, chef Volvo Bussar Finland, +358 10 655 7716 eller Per-Martin Johansson +46 31 322 52 00 per-martin.johansson@volvo.com

Ladda ner bilder: