Volvo Buses

SVERIGE

Volvo får order på 187 BRT-bussar till Colombia

Volvo Bussar har fått en order på 187 bussar till den första etappen i ett nytt Bus Rapid Transit-system i Santiago de Cali, Colombia. Bussarna skall levereras under hösten 2007.
Bus Rapid Transit
”Befolkningskoncentrationen till våra städer ökar i allt snabbare takt och leder till en ohållbar situation med avseende på trängsel, trafikmiljö och försämrad livskvalitet”, säger Håkan Karlsson, VD för Volvo Bussar. ”Städer som lyckas förändra sin infrastruktur och inför effektiva transportsystem kommer att öka sin attraktionskraft.”

Allt fler städer i världen väljer att bygga intelligenta transportsystem byggt på busstrafik, så kallade BRT-system. BRT-systemet Transmilenio i Colombias huvudstad Bogotá, är världens största och mest effektiva BRT-system. Det har kraftfullt förbättrat trafiksituationen i staden, minskat antalet olyckor och bidragit till en rejält förbättrad luftkvalité.
När nu Santiago de Cali i sydvästra Colombia, en stad på 2,8 miljoner invånare, startar sitt BRT-system, Mio, finns det många likheter med systemet i Bogotá. Det handlar främst om de stora genomgående linjerna med separata bussgator och uppbyggda hållplatser för snabb av och påstigning. De stora linjerna kompletteras med matarlinjer.

”Men även om det finns många likheter med systemet i Bogotá så är Mio helt anpassat efter de förutsättningar som gäller i Santiago de Cali”, säger Miquel Arrata. BRT-ansvarig på Volvo Bussar i Latinamerika. ”Denna flexibilitet är en av styrkorna med BRT-system.”

Till den första fasen av införandet av BRT-systemet har Volvo Bussar fått en order på 187 bussar. Det handlar om 57 arton meter långa ledbussar, Volvo B12MA och 130 tolvmetersbussar, Volvo B7R. Bussarna skall levereras från augusti till november 2007.

Busschassierna kommer att byggas i Bogotá i Colombia ifrån byggsatser som packas ihop i Volvo Bussars fabriker i Borås, Sverige och Curitiba, Brasilien. Karosserna byggs av Marcopolo, också det i Bogotá.
Nästa fas av utbyggnaden av BRT-systemet i Santiago de Cali startar 2008 och operatörerna kommer då att behöva ungefär samma antal bussar som denna gång.

”Vi på Volvo Bussar är stolta över att få vara med när ytterligare ett BRT-system startas i världen”, säger Håkan Karlsson. ”Vi är övertygade om att intelligenta transportsystem byggt på busstrafik är det bästa sättet att komma tillrätta med de växande städernas trafikproblem och samtidigt bidra till den nödvändiga begränsningen av koldioxidutsläpp.”

Volvo Bussar är världens ledande tillverkare av bussar till BRT-system.
Förutom de två systemen i Colombia har Volvo levererat bussar till BRT-system i bland andra Curitiba, Brasilien, Mexico City och León, Mexiko, Santiago, Chile, Göteborg, Sverige och Helsingfors, Finland.

2007-05-21

För ytterligare information, vänligen kontakta Per-Martin Johansson, presschef, +46 31 322 52 00. per-martin.johansson@volvo.com