Volvo Buses

SVERIGE

Volvo lanserar BRT-buss i Kina

Volvo Bussar lanserar nu sin BRT-buss Volvo 7800 i Kina. Där är idag ett starkt miljöfokus inom transportsektorn inför OS och senare världsutställningen i Shanghai. Volvos kinesiska bolag Sunwin har också fått en order på 395 stadsbussar till OS-staden Qingdao.
Volvo_7800.jpg

På den stora bussmässan Busworld i Shanghai, som nyligen avslutades, lanserade Volvo Bussar ledbussen Volvo 7800. Det är en 18 meter lång låggolvsbuss med en 9-litersmotor placerade på sidan i främre delen av fordonet. Samma chassi, Volvo B9SLA men med en annan kaross, används med stor framgång bland annat i BRT-systemet Transantiago i Chile dit Volvo levererat mer än 1500 sådana bussar.

BRT, Bus Rapid Transit, är en lösning på trafikproblemen i många av världens städer. Det handlar om att skapa bussbaserade transportsystem som bygger på bussar med hög passagerarkapacitet, bussar och hållplatser som tillåter snabb på- och avstigning och en trafiklösning där bussen har företräde.

I Kina byggs nu allt fler BRT-system och Volvos nya buss är anpassad för sådan trafik. Den har plats för upp till 160 passagerare, har fyra breda ingångar och ett lågt golv genom hela bussen som underlättar av- och påstigning.

Större delen av chassiet kommer i packsatser från Volvos centrala chassifabrik i Borås. Det kompletteras med lokalt inköpta komponenter och monteras i Sunwins fabrik i Shanghai där också karossen tillverkas. Karossen är i grunden samma som används i Volvos kinesiska 12-metersbussar men fronten och aktern är nya och inredningen är anpassad till ledbussen.

Stadsbussbolaget Sunwin Bus ägs till hälften av Volvo och till hälften av den kinesiska partnern SAIC. Företaget bygger stadsbussar på Volvochassier som säljs under varumärket Volvo men också på lokala chassier där bussarna säljs under varumärket Sunwin.

Företaget har nu fått en order på 395 Sunwinbussar för leverans till staden Qingdao där de olympiska seglingstävlingarna avgörs i höst. Bussarna, som är både 10,5- och 12-metersbussar, skall byggas i Sunwins fabriker i Qingdao och Shanghai och levereras under våren.

Download

SVE_Pressinfo_Kina_BRT-buss.doc Format DOC Size 52 KB