Volvo Buses

SVERIGE

Bangalore beställer 240 stadsbussar av Volvo

Volvo Bussar har fått en order på ytterligare 240 stadsbussar till Bangalore, Indien. De 70 Volvobussar som redan rullar i staden har fått många invånare att ställa bilen och ta bussen istället.
142x88Bangaloreorder.jpg

Många globala företag har valt att starta verksamhet i Bangalore som idag är en av de snabbast växande städerna i världen. Det ger många fördelar för staden men det har också lett till en hårt ansträngd trafiksituation.

Ett sätt att förbättra trafiksituationen är att locka invånarna att ställa bilen och ta bussen istället. Bangalores stadsbussoperatör Bangalore Metropolitan Transport Corporation, BMTC, valde för två år sedan att investera i moderna, luftkonditionerade stadsbussar från Volvo och erfarenheterna har varit mycket goda.

”Passagerarna är mycket nöjda med den komfort som Volvobussarna ger”, säger Upendra Tripathy, VD för BMTC.

Hälften av passagerarna i Volvobussarna har tidigare åkt bil eller motorcykel men har nu valt att åka buss istället. De goda erfarenheterna har lett till att BMTC nu lagt en order på ytterligare 240 stadsbussar från Volvo med leverans under 2008 och början av 2009. 40 av bussarna skall gå i trafik mellan centrum och den nya flygplatsen. Övriga skall trafikera olika linjer i Bangalore.

Bussarna kommer att byggas i Volvos fabriker i Bangalore. Chassierna precis som tidigare i den gemensamma fabriken med Volvo Lastvagnar och karosserna i Volvos nya karossfabrik som invigdes i slutet av januari.

Volvos stadsbuss i Indien bygger på chassiet B7RLE och karossen har design efter Europamodellen Volvo 8700. Den har lågt insteg, rullstolsramp och luftkonditionering. Motorn är på 290 hk och klarar emissonskraven enligt Euro III.

”Att BMTC efter två års test av vår stadsbuss nu bestämt sig för en större investering är ett viktigt steg i vårt företags utveckling”, säger Akash Passey, Volvo bussars chef

Indien. ”Vi är idag marknadsledande när det gäller lyxiga, luftkonditionerade linjebussar och vi tar nu ett stort steg också på stadsbussidan.”

”Förutom till Bangalore har vi sålt stadsbussar till Pune, Chennai och Maysore. När vi nu också öppnat vår egen karossfabrik, har vi alla möjligheter att växa, både i Indien och på exportmarknader.”