Volvo Buses

SVERIGE

Volvo säljer världens längsta buss till Bogota

Volvo Bussar har fått en order på 50 ledbussar till ett av världens största och mest effektiva bussbaserade transportsystem, Transmilenio i Colombias huvudstad Bogota. Tio av bussarna är världens längsta buss, Volvos dubbelledbuss på 27,2 meter.
142x88Bogota.jpg

BRT-systemet Transmilenio har blivit en mycket stor framgång, inte minst för miljön i Bogota. I dag reser dagligen 1,6 miljoner passagerare snabbt och bekvämt med bussarna i systemet tack vare separata bussgator och hållplatser byggda för snabb av- och påstigning.

Eftersom man använder ledbussar med hög passagerarkapacitet, har ett stort antal mindre bussar kunnat tas bort från gatorna. Det tillsammans med att många invånare ställt bilen och tar bussen istället, har bidragit till att avgaserna från trafiken minskat med 59 procent. Det har fört med sig att Transmilenio blivit godkänt av Förenta Nationerna att sälja utsläppsrätter för koldioxid.

En stor andel av bussarna i Transmilenio är Volvos ledbussar, 560 stycken. Nu tar BRT-systemet ytterligare ett steg genom att förutom ytterligare 40 ledbussar, Volvo B12MA, också för första gången köpa tio dubbelledade bussar, också de av modellen Volvo B12MA.

Dubbelledbussen är med sina 27,2 meter världens längsta buss och har plats för 240 passagerare. Dubbelledbussar ökar kapaciteten i transportsystemet utan att behöva öka antalet bussar.

Chassierna byggs i Volvos fabrik i Curitiba i Brasilien och karosserna tillverkas av Superpolo som är karosstillverkaren Marcopolos dotterbolag i Colombia. Kunden är Ciudad Movil, en av operatörerna i Transmilenio.

Samtliga bussar kommer att levereras under augusti och september. De fem första dubbelledbussarna levererades i mitten av augusti och i september levereras den sjätte dubbelledbussen. Den är speciell eftersom det är den första bussen med Euro IV-motor som går i trafik i Sydamerika.  Först i januari 2010 blir det obligatoriskt med Euro IV-motorer i BRT-system i Colombia.

2009-08-12

För ytterligare information, vänligen kontakta Per-Martin Johansson, presschef, +46 31 322 52 00, per-martin.johansson@volvo.com