Volvo Buses

SVERIGE

Order på 424 Volvobussar till Norge och Sverige

Volvo Bussar har fått order på 424 bussar till Norge och Sverige. I Norge har de tre operatörer som vunnit två stora upphandlingar, till största delen valt att köpa Volvobussar.
Orders for 424 Volvo buses to Norway and Sweden

”Med dessa order stärker vi ytterligare vår roll som marknadsledare i Norden”, säger Stefan Nordström, chef för affärsområde Europa.

Upphandlingarna i Norge gällde Norhordaland norr om Bergen där operatören Concordia vann trafiken och Romerike norr om Oslo där Nettbuss, Unibuss och Concordia fick uppdraget. När sedan operatörerna valde leverantörer av bussar för trafiken, fick Volvo Bussar runt årsskiftet kontrakt på drygt 80 procent av leveranserna. I orderna på 319 bussar ingår ett 30-tal som kunderna köpt för att komplettera sin bussflotta på andra håll.

”Jag är övertygad om att vår framgång beror på att vi kan erbjuda en mycket god totalekonomi”, säger Svenn-Åge Løkken, chef för Volvo Bussar i Norge. ”Orderna gäller beprövade produkter och vi har genom åren visat att vi kan leverera i tid och med rätt kvalitet.”

Större delen av ordern gäller kompletta bussar. Närmare 225 är intercitybussen Volvo 8700 som byggs i fabriken i Wroclaw, Polen och ca 30 är intercitybussen Volvo 8500 som byggs i fabriken i Säffle, Sverige. Resterande del är chassier som ska karosseras av den norska karossören Vest.

Operatörerna har också valt att ligga i framkant när det gäller miljöinvesteringar. Bussarna är utrustade med Volvos 7- eller 12-litersmotorer som klarar antingen miljökraven enligt Euro V, som inte träder i kraft förrän i höst, eller EEV, som är en ännu strängare men frivillig avgasnorm. Bussarna kommer att levereras under våren och sättas i trafik till sommaren.

I Sverige är det Concordia som beställt 105 bussar. De flesta bussarna är Volvo 8500 varav ca 40 skall gå i trafik i Stockholm och lika många för Västtrafik. I ordern ingår
också 15 Volvo 9700 till Swebus Express. Bussarna levereras från april fram till oktober.

2009-01-29

För ytterligare information, vänligen kontakta Per-Martin Johansson, presschef, +46 31 322 52 00, per-martin.johansson@volvo.com