Volvo Buses

SVERIGE

Volvoorder på 92 bussar till Brasilien

Volvo har fått en order på 92 bussar från opertören Viação Garcia i Brasilien. ”Vi valde Volvo eftersom säkerhet är prioriterat för vårt företag, säger Viação Garcias chef, José Paulo Garcia Pedriali.
142x88_Volvo_B9R.jpg
Viação Garcia är en av Brasliens största operatörer och ordern består av Volvochassierna Volvo B9R och B12R med karosser från Marcopolo. Samtliga bussar är utrustade med säkerhetssystemet ESP som kraftigt minskar risken att bussen sladdar eller välter.

”ESP är det viktigaste verktyget för att minska olycksrisken på vägarna, säger José Paulo Garcia Pedriali.

ESP innehåller en rad olika sensorer på bussen som känner av om det skulle gå för fort i en kurva. Systemet ser då automatiskt till att minska varvtalet på motorn och bromsa det eller de hjul som krävs för att undvika att bussen sladdar eller välter.

Bussarna är också utrustade med Volvos växellåda I-shift. Det är en mekanisk växellåda som styrs elektroniskt. Det finns ingen koppling och förare behöver bara gasa och bromsa. Växellådan väljer själv den mest optimala växeln vilket bidrar till mycket god körbarhet och lägre bränsleförbrukning.

”I-shift bidrar också till ökad säkerhet eftersom föraren kan koncentrera sig på vägen och trafiken, säger Per Gabell, chef för Volvo Bussar i Syd- och Latinamerika.

Viação Garcia kommer att använda de nya bussarna för medel- och långdistanstrafik mellan olika städer i delstaten Parana i södra Brasilien. Det är i den delstaten som staden Curitiba ligger med Volvos fabrik där chassierna skall tillverkas. Leveranserna beräknas ske under 2010.