Volvo Buses

SVERIGE

Volvoorder på 60 hybridbussar från Curitiba

Volvo Bussar har fått sin hittills största hybridbussorder. Staden Curitiba i Brasilien har beställt 60 bussar som ger upp till 35 procent lägre bränsleförbrukning.
Order for 60 Volvo hybrid buses from Curitiba
En av världens största utmaningar är att minska den totala energiförbrukningen. Ett sätt att nå det målet inom kollektivtrafiken är att använda hybridbussar som återvinner bromsenergin och som därmed sänker bränsleförbrukningen kraftigt.

Det är allt fler beslutsfattare runt om i världen som ser hybridteknikens stora fördelar när det gäller stadsbussar. Volvo Bussar har det senaste åren sålt hundratals hybridbussar via sina varumärken Volvo i Europa, Nova Bus i Nordamerika och Sunwin Bus i Kina.

Nu har företaget fått sin första hybridbussorder också i Sydamerika. Det är staden Curitiba som beställt 60 hybridbussar med leverans 2012.

”Flera av de största städerna i Brasilien och övriga Sydamerika testade en Volvo 7700 Hybrid under 2010 och i början av det är året”, säger Luis Carlos Pimenta, chef för Volvo Bussar Latinamerika. Testerna har varit mycket framgångsrika och bidragit till denna första order som vi är övertygade om kommer att följas av fler.”

Volvo Bussar har därför beslut att starta tillverkning av hybridbussar i fabriken i Curitiba. Det handlar om samma hybridteknologi som används i Volvos hybridbussar och hybridlastbilar i Europa och som idag är världens mest effektiva för tunga fordon.

Bussarna är utrustade med en mindre dieselmotor och en elmotor som kan användas var för sig eller tillsammans. Elmotorn drivs av energi från ett batteri som laddas när bussen bromsar. Vid hållplatser stängs dieselmotorn av helt och bussen startar enbart med hjälp av elmotorn vilket ger en tyst och avgasfri miljö vid hållplatserna.

”Volvos hybridbuss sänker bränsleförbrukningen med upp till 35 procent och därmed utsläppen av koldioxid med lika mycket”, säger Luis Pimenta. ”Övriga avgasemissioner minskar med 80-90 procent jämfört med dagens nivåer i Sydamerika.”

2011-06-16

För ytterligare information, vänligen kontakta Per-Martin Johansson, presschef, +46 31 322 52 00, per-martin.johansson@volvo.com