Volvo Buses

SVERIGE

Nya Volvo 8900 utan podestrar

Volvo Bussar lanserar nu en ny variant av lågentrébussen Volvo 8900. Det är en version utan podestrar och med sänkt fönsterlinje i främre delen av bussen.
142x88Volvo_8900_1.jpg

Förra året lanserade Volvo sin nya regionbuss Volvo 8900. Det finns i en lång rad olika varianter; med normalgolv eller som lågentrébuss, som 4x2 eller 6x2, från 12,2 upp till 14,7 meter, med 7-liters motor eller 9-litersmotor och Volvos egen växellåda I-shift eller växellådor från ZF eller Voith.

Volvo 8900 är lättare än föregångaren, mer bränsleeffektiv och har lösningar som underlättare underhållet av bussen.

”För våra kunder innebär Volvo 8900 att de får en lägre livscykelkostnad än tidigare”, säger Johnny Lidman, Volvos produktchef för stadsbussar i Europa.

Det är lågentréversionerna av Volvo 8900 som hittills har sålt bäst.

”Lågentrékonceptet är en anpassat efter flera av de krav som operatörerna och deras passagerare ställer på en buss i stads- och regiontrafik”, säger Johnny Lidman.

Tack vare det låga golvet är går det enkelt och snabbt att stiga av och på bussen, både genom de främre dörrarna som mittendörrarna. Det är enkelt för personer med till exempel rullstol och barnvagn att resa med bussen.

Samtidigt finns det möjlighet för de passagerare som vill sitta lite högre upp att sitta i den bakre delen av bussen. Den konstruktionen gör också att motorn kan placeras där det är mest optimalt bak i bussen. Det innebär bland annat att det är enklare att utföra service på motorn.

När Volvo 8900 lanserades, var de flesta säten i lågentrédelen placerade på podestrar, något som de flesta av Volvos kunder föredrar.

”Det finns en uppfattning om att passagerarna får en ökad komfort om de kommer upp en bit från golvet”, säger Johnny Lidman. ”Dessutom underlättar podestrar för oss tillverkare när det gäller att placera bränsletankar med mera på ett för alla optimalt sätt.”

Men det finns operatörer som föredrar lågentrébussar utan podestrar och för att tillfredställa dessa, lanserar Volvo nu en sådan variant. Eftersom stolarna placeras direkt på golvet, måste fönsterlinjen samtidigt sänkas så att passagerarna får en lika bra utsikt som när de sitter högre upp.

- Det här är en buss som oftast används i ren stadstrafik, säger Johnny Lidman. Därför är den här varianten utrustad med vår bränsleeffektiva 7-litersmotor som är perfekt anpassad till det användningsområdet.

Volvo 8900 har en helt ny kaross som är skapad av en blandning av olika material. På så sätt kan företaget välja de material som passar bäst för respektive funktion.

Karosstrukturen består av aluminumprofiler som skruvas ihop och taket är också gjort i aluminium. De stora fördelarna med aluminium är att det är lätt och rostfritt material. Fronten och bakmodulen är tillverkade av stål som bland annat har den fördelen att det är lätt att forma till en snygg design.

Sidopanelerna är tillverkade av glasfiber och olika plastmaterial och de limmas fast. Glasfiber och plaster är lätta material, det ger släta och snygga sidor på bussen och inte minst är sidopanelerna enkla att byta ut om de får en skada”.

Tack vara den nya konstruktionen har Volvo Bussar lyckats sänka vikten på Volvo 8900 jämfört med föregångarna. Viktminskningen skiljer sig mellan de olika varianterna men det handlar om en minskning på 200-300 kg. Den lägre vikten innebär att bussen kan ta fler passagerare och den bidrar till lägre bränsleförbrukning.

Den nya konstruktionen ger en styv kaross som bidrar till bra körbarhet för föraren och en hög komfort för passagerarna. Med den nya konstruktionen är det också lättare att få till en mycket hög precision och byggkvalité.

”Med en karosstruktur istället för två som tidigare blir det också enklare för våra kunder på eftermarknaden”, säger Johnny Lidman. Mekanikerna behöver bara kunna en variant och antalet reservdelar som måste hållas i lager blir klart färre. Den här fördelen blir dessutom ännu större nu när vi lanserar Volvo 7900 som använder samma karosstruktur.”

Volvo Bussar har också skapat en ny förarplats för Volvo 8900. Hur förarna sköter sitt arbete har stor påverkan på passagerarnas upplevelse, bränsleförbrukningen och slitaget på bussen och därmed också på bussens livscykelkostnad.

Volvo Bussar har intervjuat många bussförare, låtit dem testa olika varianter, gjort datasimuleringar och matematiska beräkningar, allt för att hitta de mest ergonomiska lösningarna.

Förarplatsen på Volvo 8900 har en lång rad inställningsmöjligheter för stol och ratt så att den passar alla oavsett om föraren är lång eller kort. Reglagen är placerade där förarna vill ha dem.

God sikt är av yppersta vikt för en busschaufför. Sikten i Volvo 8900 är ypperlig med stora fönsterytor, tredelade backspeglar och som tillval en backkamera. Förarplatsen har en egen klimatzon och det finns generösa förvaringsutrymmen för chaufförens personliga tillhörigheter.

Låg bränsleförbrukning är det viktigaste för en låg livscykelkostnad och det bidrar i hög grad till en minskad miljöpåverkan. Den senaste generation av Volvos motorer är mycket bränsleeffektiva och med Volvo 8900 har företaget lyckats sänka bränsleförbrukningen ytterligare tack vare lägre vikt på bussen och nya växellådsprogram.

Volvo 8900 6x2 med 9-litersmotorn är utrustad med Volvos dokumenterat bränsleeffektiva växellåda I-shift, som i samband med införande av Euro 5 blev ännu effektivare. För övriga modeller kan kunderna välja växelådor från ZF och Voith med deras nya växlingsprogram Topodyn och Sensotop som anpassar växlingarna efter topografin vilket ytterligare sänker bränsleförbrukningen.

Både 7-liters och 9-litersmotorn uppfyller emissionskraven enligt Euro 5 och 7-litersmotorn också EEV. 7-litersmotorn kan också utrustas med partikelfilter som sänker utsläppen av partiklar ytterligare. Båda motorerna är anpassade för att köras på upp till 100 procent biodiesel.

Säkerhet är ett av Volvos kärnvärden och genomsyrar allt företaget gör. Volvo 8900 är i grunden en stabil konstruktion som klarar EUs rundslagningskrav R66. Bussen har elektroniskt styrda bromsar och boggivarianterna kan utrustas med ESP.

Samtliga säten kan utrustas med 2- eller 3-punkts säkerhetsbälten. Motorum och värmarutrymmen är utrustade med branddetektorer och motorrummen kan utrustas med sprinklersystem.

För att utöka passagernas trygget, har Volvo utvecklat en integrerad övervakningskamera som kan installeras i alla varianter av Volvo 8900. Volvo Bussar har också utvecklat ett alkolås speciellt anpassat för busstrafik. Motorn går att starta utan ett utandningstest, men bromsarna hålls låsta om chauffören som gör ett utandningsprov är onykter.