Volvo Buses

SVERIGE

Volvo presenterar nästa generations dubbeldäckare för stadstrafik

Volvo Bussar kommer lansera en ny dubbeldäckare för stadstrafik avsedd för den brittiska och irländska marknaden. Nya B5TL är utrustad med en ny, bränsleeffektiv Euro 6-motor med hög prestanda. Den drar mindre bränsle, väger mindre och ger kostnadsbesparingar under livstiden jämfört med den populära Volvo B9TL, som finns på marknaden idag.

Volvo B5TL kommer att drivas av en ny 4-cylindrig, 5,1-liters Euro 6-motor på 240 hk och ett vridmoment på 900 Nm. Denna nya, perfekt avvägda motor är idealisk för användning i stadstrafik och har en mängd fördelar. Motorn kommer även att användas i Euro 6-versionerna av de bästsäljande dubbeldäckarna och Volvo 7900 av hybridtyp, något som ger service- och reparationsfördelar.

Volvo kommer att fortsätta att erbjuda både dieseldrivna chassier och hybridchassier för den brittiska och irländska marknaden när Euro 6-motorerna införs.

Samarbete med ledande karossbyggare
Den nya dubbeldäckaren, som utvecklats i nära samarbete med Wrightbus, en ledande karosstillverkare i Storbritannien, och operatörer, har resulterat i att bussen har fått betydligt lägre vikt. Det innebär möjlighet till ökat antal passagerare och minskad bränsleförbrukning. Detta trots de strängare kraven från Euro 6.

Under utvecklingen har man tagit hänsyn till kundernas krav på att det ska gå lättare att komma åt komponenterna. Underhållet underlättas, vilket ger lägre livstidskostnader och kortare reparationstider. Ett av de viktigaste kraven är att bussen kan vara i trafik så mycket som möjligt. Elektriska kylfläktar och en eldriven styrservopump förbättrar säkerheten och minskar fordonets totalvikt.

B5TL kommer att lanseras med 6-växlade ZF Eco life, som har designats för att fungera tillsammans med Euro 6-teknologins allt strängare krav.

- Minskad bränsleförbrukning, lägre livstidskostnader, enklare underhåll och bättre åtkomst. Det är vad kunderna vill ha. Och det är precis det som B5TL erbjuder. Vi ser mycket fram emot lanseringen av den nya bussen, säger Ian Downie, produktchef på Volvo Buses UK.

Volvos nya dubbeldäckare kommer att lanseras 2013 och vara klar för registrering 2014. Ytterligare information kommer att ges under EuroBus Expo i Birmingham i november.



För mer information, vänligen kontakta:
Helena Lind, Media & Marketing Manager, Volvo Bussar
+ 46 (0)765 53 62 57