Volvo Buses

SVERIGE

Volvokoncernen och Société de transport de Montréal ingår strategiskt samarbete: Montreal får elbaserat kollektivtrafiksystem

Volvokoncernens dotterbolag i Nordamerika, Nova Bus, och trafikhuvudmannen för Montreals lokaltrafik, Société de transport de Montréal (STM), har ingått en överenskommelse om ett projekt för elektrifiering av kollektivtrafiksystemet i Montreal i Kanada. Nova Bus och Montreal undertecknade i dag en avsiktsförklaring i närvaro av provinsen Quebecs premiärminister Pauline Marois, Olof Persson, VD och koncernchef Volvo och Michel Labrecque, styrelseordförande STM.
NovaBus_LFSe_1.jpg

Avsiktsförklaringen formaliserar planerna på att testa tre elbussar av typen Nova LFSe och två laddningsstationer i Montreal. Målet är att ha de tysta och utsläppsfria bussarna i drift för ett demotest under tredje kvartalet 2015 och i linjetrafik under tre år från och med 2016. De tre bussarna går helt och hållet på el och kommer att användas i stadstrafiken i Montreal med snabbladdning vid ändhållplatserna. Energilagringssystemet som används i bussarna är ett resultat av Volvokoncernens teknik och spjutspetskompetens inom området.

Montreal blir den första stad i Nordamerika som deltar i Volvos City Mobility Program.

Programmet samlar nyckelaktörer med målet att införa hållbara och integrerade innovativa pilotprojekt. Det omfattar ny teknologi för förbättrad energieffektivitet och minskade utsläpp som utvecklats av Volvo, däribland hybridfordon och elfordon.

Det strategiska samarbetet ska bidra till att göra Montreal till ledande inom innovativa lösningar för eldriven kollektivtrafik. Det ligger i linje med den strategi för elektrifiering av transporter som regeringen i Quebec har antagit för 2020, där ett av målen är att väsentligt minska provinsens miljöpåverkan. Montreal stad har som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent fram till 2020.

”STM strävar efter att bli den bästa trafikhuvudmannen i världen i sin kategori,” säger Michel Labrecque, styrelseordförande STM. “Vårt aktiva deltagande i den här typen av  demoprojekt gör det möjligt att testa nya teknologier i verkliga förhållanden och att utvärdera deras effekt på planering, trafik, underhåll och, inte minst, förbättrad service gentemot kunderna. Det här är också vårt sätt att bidra till att nå de mål om minskade utsläpp av växthusgaser som Quebecs regering och staden Montreal har.”

City Mobility Program är under utrullning i flera städer världen över, såsom Göteborg, Stockholm, Hamburg och Luxemburg.

”Volvokoncernen har en djup förståelse för kompletta transportlösningar för hållbara städer, och vi är glada över att dela med oss av vår expertis till våra samarbetspartners i Montreal. Tillsammans kan vi bygga ett helt nytt sätt att resa”, säger Olof Persson.