Volvo Buses

SVERIGE

Volvo Bussar levererar 28 hybridledbussar till Budapest

28 hybridledbussar från Volvo Bussa har satts i trafik i Budapest. Det är den största leveransen hittills av Volvo 7900 Ledbuss Hybrid. Beställare är ungerska bussoperatören T&J Busz.
Volvo7900ArticulatedHybrid.jpg

Volvos 7900 Ledbuss Hybrid har hög passagerarkapacitet, låg ljudnivå, låga emissioner och en bränsleförbrukning som är 30 procent lägre än för motsvarande dieselbuss. Det gör den till ett intressant alternativ för storstäder med fokus på hållbara transporter.

– Fantastiskt roligt att nu också Budapest väljer att satsa på hybridtekniken. Vi har sålt över 1900 hybridbussar till städer i 21 länder, men detta är den största enskilda leveransen av ledbussar med hybridteknik hittills, säger Arpad Szucs, landschef i Ungern på Volvo Bussar.

Leveransen till T&J Busz omfattar förutom de 28 ledbussarna också service och underhåll av samtliga bussar, inklusive batterier, för en fast kostnad per månad.

– Kunder som tar steget över till en ny teknik vill självklart känna trygghet. Därför erbjuder vi affärsmodeller där vi åtar oss att ta hand om allt underhåll av hela bussen inklusive batterier, till en fast, förutbestämd kostnad. Det är en lösning som båda parter vinner på, säger Fredrik Röstad, ansvarig för Östeuropa på Volvo Bussar.

Affären har genomförts i samarbete med ungerska Rába Automotive som också levererat stolarna till de 28 hybridbussarna.

Fakta Volvo 7900 Ledbuss Hybrid



Treaxlig ledbuss med lågt golv.



Längd: 18 m.



Antal passagerare: 126 st.



Dieselmotor: Volvo D5 Euro 6 (240 hk, 900 Nm).



Elmotor: Volvo I-SAM parallellhybrid (150 kW max).Elmotor och dieselmotor kan användas tillsammans eller var för sig. Vid hållplatserna drivs bussen tyst och emissionsfritt med el. Energin som genereras vid motorbromsning lagras i bussens batterier och används för att ge ström till  elmotorn.