Volvo Buses

SVERIGE

Ta elbussen till Frihamnen och kliv av i biblioteket

Kan man åka buss i ett bibliotek? Ja, åtminstone när Volvo Ocean Race intar Göteborg 21-28 juni. Då trafikerar de eldrivna bussarna på nya linje 55 en specialbyggd inomhushållplats i Frihamnen, utformad som ett riktigt bibliotek.
LibraryBusStop_web.jpg

Volvo har tillsammans med Stadsbiblioteket byggt en tillfällig hållplats i form av ett bibliotek i Frihamnen. Syftet är att visa visa vilka möjligheter som ges med tysta, utsläppsfria bussar. I biblioteket kan besökare låna böcker och läsplattor av bibliotekarier från Stadsbiblioteket och slå sig ner en stund för att läsa eller lyssna på ljudböcker - precis som i ett riktigt bibliotek.

– Att kombinera busshållplats och bibliotek under Volvo Ocean Race är en spännande idé. Här får vi möjlighet att möta många människor från alla delar av staden och nya besökare kan upptäcka vad våra bibliotek kan erbjuda, säger Stadsbibliotekets chef Christina Persson.

–  Eldrivna, tysta och avgasfria bussar skapar nya möjligheter för kollektivtrafiken. Utan buller och luftföroreningar går det att köra närmare platser där människor rör sig, till och med inomhus. För att visa hur det kan fungera har vi byggt en tillfällig hållplats i form av ett bibliotek, berättar Håkan Agnevall, vd på Volvo Bussar.

Biblioteket i Frihamnen kommer att vara öppet dagligen 10.00 – 23.00.

Personal från bussoperatören Keolis kommer att finnas på plats för att guida resenärer och informera om de eldrivna bussarna, nya busslinje 55 och det bakomliggande samarbetet, ElectriCity.

Trafik varje dag 21 – 28 juni
Linje 55 trafikeras av tre helt eldrivna bussar och sju elhybridbussar från Volvo. Under Volvo Ocean Race-dagarna, 21 till 28 juni, stannar bussarna vid den tillfälliga bibliotekshållplatsen i Frihamnen. Tidtabell finns på vasttrafik.se.

En del av ElectriCity
Inom ramen för ElectriCity utvecklar, demonstrerar och utvärderar aktörer från industri, forskning och samhälle nya lösningar för framtidens hållbara kollektivtrafik. I samarbetet deltar bland annat Volvokoncernen, Chalmers, Energimyndigheten, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Keolis, Göteborgs Stad, Göteborg Energi, Lindholmen Science Park och Johanneberg Science Park.