Volvo Buses

SVERIGE

Volvo Bussar på UITP: Fokus på elektromobilitet för renare, tystare stadstrafik

Volvo Bussar fortsätter sin kraftfulla satsning på att möta den globala efterfrågan på hållbara, elektrifierade lösningar för kollektivtrafiken. Det är företagets huvudbudskap på UITP:s världskongress och utställning i Montréal 14–17 maj.
Volvo 7900 Electric

Med totalt 4 250 sålda elektrifierade bussar har Volvo och nordamerikanska dotterbolaget Nova Bus en världsledande position inom elektromobilitet. Den senaste nyheten är en helt eldriven buss från Nova Bus.

– Vi är stolta att vara en de ledande globalt i den här utvecklingen. Som en av världens största tillverkare av stads- och långfärdsbussar har vi ett samhällsansvar. Och vi är övertygade om att vi kan göra skillnad, genom att vara drivande i utvecklingen mot hållbar kollektivtrafik, säger Volvo Bussars vd Håkan Agnevall.

Volvo har hittills sålt drygt 3 300 hybrider, elhybrider och helt eldrivna bussar under eget varumärke. Dotterbolaget Nova Bus svarar för ytterligare 950 hybridbussar. I början av året fick Volvo sin enskilt största order på elhybridbussar, 90 stycken, till städerna Namur och Charleroi i Belgien. Det senaste steget på produktsidan är en ny, helt eldriven 40' (12,2 m) buss – Nova LFSe – som visas på UITP. Det tre första exemplaren kommer starta i trafik i Montréal i maj.

Precis som i Volvos elbussar och laddhybrider, snabbladdas batterierna i Nova LFSe med hjälp av en pantograf, där laddningen sker via bussens tak. En laddning på 3-6 minuter räcker för omkring 15 km körning. Laddstationen är baserad på det gemensamma gränssnittet – OppCharge – som Volvo utvecklat tillsammans med bland andra Siemens och ABB, och som gör det möjligt för elbussar av olika fabrikat att använda samma laddstation. Även laddstationen finns att se i Volvos monter.

De besökare som vill se och höra hur innovativa städer runt om i världen arbetar för att tar sig an olika utmaningar kan ta del av deras erfarenheter via interaktiva presentationer i montern.

Ljud, miljö, stadsutveckling, säkerhet och implementering av elektrifierade transportlösningar är några av de ämnen som tas upp.

I Volvos hemstad Göteborg är Volvo en av huvudaktörerna inom samarbetet ElectriCity, som också är en av finalisterna i årets UITP Awards. ElectriCity tävlar i kategorin Operational and Technological Excellence.

I utställningens nordamerikanska paviljong visar Nova Bus upp en stadsbuss med hybriddrift. Även Volvo Bussars andra nordamerikanska dotterbolag, Prevost, presenterar sin buss för pendlare –Prevost X3-45.

Volvo Bussar deltar också i flera av de workshops och focus sessions som anordnas i samband med kongressen: "Growing electrification of the Urban Transport System", "Deploying Urban Electric Bus Systems", "OppCharge" samt "Pioneer in Electromobility".

Presskonferens, med Volvo Bussars vd Håkan Agnevall hålls i Volvos monter 2K130 tisdag 16 maj kl 10.00.


Ladda ner foto