Volvo Buses

SVERIGE

Volvo säljer sju elektrifierade bussar till Grudziadz i Polen

Volvo Bussar har fått en order på sju elhybrider till Grudziadz i Polen.
Volvo 7900 Electric Hybrid buses
Volvos hybridbussar går i trafik i Jelenia Gora i Polen.

Grudziądz i norra Polen har skrivit kontrakt på sju bussar av modellen Volvo 7900 Electric Hybrid. Det är den andra ordern på Volvos elhybrider i Polen, tidigare i år beställde Inowroclaw åtta elhybrider och åtta fullebussar från Volvo. Totalt har Volvo nu sålt 112 elektrifierade bussar i Polen.

Elbussarna säljs i form av en komplett, nyckelfärdig lösning, där Volvo tar hand om allt underhåll av både fordon och batterier för en fast månatlig kostnad.

Bussarna kommer att snabbladdas med så kallad opportunity charging, via laddstolpar vid de två ändhållplatserna. Laddstationerna, som kommer levereras av Heliox, baseras på ett gemensamt gränssnitt, OppCharge, som innebär att de kan utnyttjas av elektrifierade bussar från andra tillverkare.

Energiförbrukningen för Volvos elbuss är cirka 60 procent lägre än för motsvarande dieselbuss. Koldixidutsläppen minskar med 75-90 procent. Bussen kan köras elektriskt  ungefär 70 procent av en typisk stadsbussrutt. Elhybriden kan köras både på el och med hybriddrift, vilket ger stor flexibilitet för operatören.

– Den här lösningen möjliggör helt nya möjligheter när det gäller stadsplanering. Man kan skapa utsläppsfria zoner där bussen kör på el, tyst och utsläppsfritt. Det i sin tur möjliggör busshållplatser inomhus, till exempel i ett köpcentrum eller ett sjukhus, säger Małgorzata Durda, Bus Manager, Volvo Bussar Polen.

Bussarna ska levereras till Grudziadz våren  2019. De kommer tillverkas i Volvos produktionsanläggning i Wroclaw i Polen.

Volvo har tidigare levererat hybridbussar till Polen och Volvo 7900 Hybrid rullar bland annat i Wrocław, Sosnowiec, Inowrocław, Jelenia Góra, Tarnowskie Góry och Warsawa. Företaget har vunnit upphandlingar för leverans av hybridbussar till Kraków, Białystok och Krosno. Förra året levererade Volvo 35 hybrider till Sosnowiec som nu har den största flottan med Volvo hybridbussar i Polen. Totalt har Volvo levererat fler än 4000 elektrifierade bussar till 22 länder.

Se video med Volvos elbuss

Related News

Kontakta oss