UITP 2019 – Smygpremiär för Volvo 7900 Electric Articulated

UITP är egentligen ingen mässa i vanlig mening. Det är en i högsta grad internationell kongress för alla olika intressenter inom kollektivtrafik. Men med åren har utställningsdelen blivit både större och viktigare. Och bussarna tar för sig – det är lite knepigt att få in en spårvagn eller ett tåg i en vanlig mässhall.

UITP 2019

Volvo Bussar hade som vanligt en mycket välbesökt monter. Vi inledde med en presskonferens på måndagsmorgonen och sedan var det fritt fram för alla besökare. Vi var ensamma om att visa en eldriven ledbuss, Volvo 7900 Electric Articulated Concept, som faktiskt går i kommersiell trafik. Även om det är en konceptbuss så är den, som alltid med Volvo, ingen fantasiprodukt utan väldigt nära det som komma skall. Urstark drivlina, hög kapacitet och stor flexibilitet både när det gäller batterikapacitet och laddning.

Det var också premiär för vårt europeiska kommunikationskoncept: ”Create Your Zero City with Volvo Buses”. Ett koncept där vi lyfter våra bussars förmågor när det gäller att sträva mot noll när städer vill minska utsläpp, buller, olyckor och trafikstockningar.

Digitala interaktiva enheter fanns i montern där besökare kunde se vad som händer i en stad när man ersätter diesel och gas med eldrift – eller hybrider för den delen. Våra simulatorer drar alltid till sig stort intresse, särskilt när besökarna är kunniga och pålästa.

Vår Zero City Simulator finns nu också in en publik version där man kan se effekterna av elektrifiering och nyheter som t ex Safety Zones. Simulatorn fungerar lika bra i mobilen som i datorn.

På tisdagen anlände en stor delegation från Dubai, och under högtidliga former signerades avtalet om försäljning av 373 bussar till staden. Bussarna kommer att levereras med start hösten 2019.

En viktig del är seminarier och föreläsningar, och Volvo Bussars Marie Carlsson deltog i två sessioner. Den ena om det heta ämnet självkörande bussar och den andra om batterier och det som brukar kallas second life, dvs vad man kan göra med batterierna efter att de gjort sitt i eldrivna fordon. Volvo deltar i det svenska Viva-projektet som du kan läsa mer om här

Även om UITP har internationellt fokus så var förstås det svenska inslaget stort, och vi hade glädjen att hälsa både gamla och nya bekanta välkomna. Nästa stora samling för branschen är Busworld 2019 som från och med denna gång flyttar från Kortrijk i Belgien till det lite mer lättillgängliga Bryssel. Väl mött där, vi kommer att ha mycket spännande att visa.

Related News

Digitalt lanseringsevent för Volvo 9700 DD 4,0 – nu är den här

I Norden lanserades vår nya dubbeldäckare för ett knappt år sedan, men då som expressbuss. Nu har vi släppt den lyxigare turistversionen som också, med en höjd på precis 4 meter, kommer att bli ett starkt kort i hela Europa.

...

Reservdelar på nytt sätt – nu kan vi tillverka detaljer styckvis

Man brukar ju säga att massproduktion är vägen till lönsamhet. Sant men inte hela sanningen. I Volvos Säfflefabrik har man utvecklat en metod för stycktillverkning av reservdelar – nästan som en custom shop.

...

Renovering ger bussar nytt liv

Den första januari är Stefan Nilsson ansvarig för försäljning av alla tjänster som teamet på Volvo Bussar i Säffle kan erbjuda, och då inte minst rekonditioneringsarbeten. Med lång erfarenhet såväl från verkstad och konstruktion som från drygt 10 ...

Volvo Bussar

Volvo Bussar

Kontakta oss

Kontakta oss