Trafikstart för Volvos elbussar i Leiden – hela staden elektrifieras

Fem av Volvos elbussar har börjat gå i trafik i den nederländska staden Leiden. Bussarna ingår i en order på 23 elbussar från Arriva, och innebär att all stadsbusstrafik i Leiden kommer elektrifieras.

Volvo 7900 Electric

Fem elektriska bussar från Volvo går nu trafik i Leiden i Nederländerna.

Kollektivtrafikföretaget Arriva, som är verksamt i 14 länder i Europa, är en föregångare när det gäller introduktion av alternativ drivteknik.  I juni förra året beställde Arriva 23 helelektriska bussar av Volvo till staden Leiden i södra Nederländerna. Nu är fem av bussarna i trafik inklusive de första laddstolparna.

– Vi är stolta och glada att vi nu invigt vårt första större system med elektriska bussar i Nederländerna tillsammans med Arriva, ett system som ger stadens invånare tillgång till tyst och utsläppsfri kollektivtrafik. Trafikstarten har gått väldigt smidigt och visar på det fina samarbete Volvo har med ABB och Arriva, sa Bas Dubois, chef Benelux-länderna Volvo Bussar.

Elbussarna säljs i form av en komplett, nyckelfärdig lösning, där Volvo tar hand om allt underhåll av både fordon och batterier för en fast månatlig kostnad.

Bussarna kommer att snabbladdas med så kallad opportunity charging via fyra laddstolpar som levereras av ABB. De baseras på ett öppet gränssnitt, OppCharge, som innebär att de kan utnyttjas av elektrifierade bussar från andra tillverkare. Energiförbrukningen för Volvos elbuss är cirka 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss.

Volvos eldrivna bussar har även sålts till städer i bland annat Sverige, Danmark, Norge, England, Luxemburg och Polen. Utöver helt eldrivna Volvo 7900 Electric omfattar Volvo Bussars program av elektrifierade fordon även hybridbussar och elhybridbussar (laddhybrider). Totalt har företaget sålt över 4000 elektrifierade Volvobussar globalt.

Related News

Unikt forskningsprojekt: Elbussbatterier används för lagring av solenergi

Nu invigs vad som troligen är Europas första energilager baserat på elbussbatterier. Batterier från elbusslinje 55 i Göteborg får därmed ett andra liv som lagringsplats för solenergi. Det sker genom ett forskningsprojekt där Volvo Bussar, Göteborg ...

Volvo tar Sveriges största order på elbussar hittills

Göteborg tar nu täten i övergången till eldriven stadsbusstrafik i Sverige. Ordern på 30 helelektriska bussar till Volvo Bussar från GS Buss, Göteborgs Spårvägars dotterbolag, och Västtrafik är den hittills största ordern på rena elbussar i Sverige, ...

Volvo får stororder på elbussar till Nederländerna

Volvo Bussar har fått en order på 23 helelektriska bussar av kollektivtrafikföretaget Arriva i Nederländerna. Bussarna ska trafikera staden Leiden i södra Nederländerna....

Volvo Bussar

Volvo Bussar

Kontakta oss

Kontakta oss