Volvo får order på sex elbussar till Birminghams flygplats

Volvo Bussar har fått en order på sex fullelbussar Volvo 7900 Electric till Birminghams flygplats i England.

Volvo 7900 Electric

Volvos utsläppsfria elbussar ska börja rulla på Birminghams flygplats.

Ordern är ett resultat av en översyn av framtida fordonstransporter på flygplatsen och beslutet att erbjuda ett helt ”grönt” transportsystem, samtidigt som man sparar energi och livscykelkostnader. Bussarna ska tas i trafik i november 2019.

Den främsta anledningen till att Volvo Bussar tog hem affären var den service och tekniska support företaget kunde erbjuda genom sitt servicenätverk.

Kravet att bussarna ska gå i trafik 24 x 7 innebär att de kommer laddas längs rutten med så kallad opportunity charging via pantograf. ABB ska leverera laddstationerna. Laddningen kommer ta upp till sex minuter, vilket ger flexibilitet och möjliggör kontinuerlig drift utan att bussen behöva åka till depå för att ladda batterierna.

Till en början kommer två pantografer att installeras utanför terminalbyggnaden, med planer att installera fler pantografer om rutterna blir fler. Dessutom kommer ‘plug in’ laddmöjligheter att finnas vid flygplatsens bussparkering. I framtiden kommer dessa laddningspunkter att vara tillgängliga även för andra operatörers elfordon. Bussarna kommer gå i trafik till alla parkeringar  runt flygplatsen där den längsta rutten är 7,5 km.

– Det här samarbetet är en milstolpe för oss. Vi undersöker kontinuerligt nya och innvativa sätt att minska koldioxidutsläppen och samarbetet med Volvo möjliggör just detta, säger Nick Barton, vd Birmingham flygplats.

– Vi har gjort väsentliga förbättringar vad gäller kundservice på hela flyplatsen för att höja kapaciteten och förbättra kundupplevelsen med målet att positionera Birmingham som Europas ledande regionala flygplats. Elbussarna är en del av den här visionen eftersom de är energisnåla och helt utan avgasutsläpp. Sedan 2012 har flygplatsen minskat koldioxidutsläppen per passagerare med 20%.

– Det är fantastiskt roligt att Volvos elbuss har valts ut av Birmingham flygplats att  erbjuda flygplatsens kunder och alla de som jobbar där hållbara transporter på flygplatsen, säger Nick Page, chef Volvo Bussar UK & Irland.

Åtta av Volvos elbussar rullar sedan hösten 2018 i trafik Harrogate i England.Volvo 7900 Electric ger upp till 80% lägre energiförbrukning än motsvarande dieselbuss.

Volvos eldrivna bussar har tidigare även sålts till städer i bland annat Sverige, Norge, England, Luxemburg och Polen. Utöver helt eldrivna Volvo 7900 Electric omfattar Volvo Bussars program av elektrifierade fordon även hybridbussar och elhybridbussar (laddhybrider). Totalt har företaget sålt över 4000 elektrifierade Volvobussar globalt.

Ladda ner foto

Related News

Volvo visar självkörande elbuss i Singapore

Volvo Bussar och det tekniska universitetet Nanyang Technological University (NTU) i Singapore har idag visat upp världens första 12 meters självkörande elbuss. Planen är att Volvo-bussen under 2019 ska börja rulla i test på ...

Trafikstart för Volvos elbussar i Leiden – hela staden elektrifieras

Fem av Volvos elbussar har börjat gå i trafik i den nederländska staden Leiden. Bussarna ingår i en order på 23 elbussar från Arriva, och innebär att all stadsbusstrafik i Leiden kommer elektrifieras.

...

Volvo får order på åtta elbussar till Harrogate i England

Volvo Bussar har fått en order på åtta elbussar, Volvo 7900 Electric, till Harrogate i England. Köpare är Transdev Blazefield. Trafikstart är planerad till 2018....

Volvo Bussar

Volvo Bussar

Kontakta oss

Kontakta oss