Volvo Buses

SVERIGE

Volvo får Europas största order på elbussar

Volvo Bussar har fått den hittills största enskilda ordern på elbussar i Europa. Volvo Bussar kommer att leverera 157 eldrivna ledbussar till Transdev med start 2020. Bussarna kommer att gå i trafik på ett flertal busslinjer i Göteborg. I och med att elbussarna sätts i trafik minskar utsläpp och buller kraftigt, samtidigt som elbussarna kan köra i känsliga områden eller i områden med särskilda restriktioner.
Volvo 7900 Electric Bussar

”Det är oerhört glädjande att vi vunnit Europas hittills största enskilda order på 157 elbussar. Volvo är pionjärer inom elektromobilitet och hållbar kollektivtrafik. Vi har ett unikt systemperspektiv för städer, inklusive fordon, tjänster och laddinfrastruktur. Vi fokuserar på lösningar med hög tillförlitlighet och servicenivå för linjeoperatörer och passagerare. Denna stora order bekräftar att elbussar redan idag är en i alla avseenden hållbar och ekonomisk lösning för krävande kollektivtrafik med hög kapacitet.”, säger Håkan Agnevall, vd på Volvo Bussar.

”Transdev är idag Europas ledande operatör av elbussar och vi vet vilka utmaningar det finns med omställningen till eldrift. Vi har därför varit väldigt noga med att välja en partner som har ett helhetstänk och som kommer att kunna leverera både bussar och laddinfrastruktur till trafikstarten samt säkerställa god tillgänglighet. Att få meddela att vi har valt Volvo som partner för stadsbusstrafiken i Göteborg är förstås extra roligt”, säger Gunnar Schön vd Transdev Sverige.

Samtliga bussar kommer att vara av den helt nyligen lanserade modellen 7900 Volvo Electric Articulated. Med plats för 150 resenärer och en energiförbrukning som är 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss, kombinerar Volvo 7900 Electric Articulated en hög passagerarkapacitet med låga driftskostnader. Bussarna kommer att laddas vid snabbladdningsstationer utmed linjesträckningen, sk OppchargeTM, för att skapa mest effektiva drift. Utöver elbussarna ingår även en order på 27 Euro VI bussar för regiontrafik, med biodiesel som bränsle.

”För oss som mobilitetsföretag är det viktigt att hela tiden kunna erbjuda resenärerna en bra service och funktionella fordon, men det är också viktigt att våra förare har en bra arbetsmiljö. Nya bussar och särskilt de tysta elbussarna ger inte bara renare städer utan förbättrar även arbetsmiljön, säger Gunnar Schön.

”Elekromobilitet skapar helt nya möjligheter för stadsplanering nu när vi får utsläppsfri och tyst kollektivtrafik som vi kan ta närmare stadens invånare. Volvo vill vara ledande i utvecklingen mot en ökad elektrifiering och en partner för städer i världen som vill skapa långsiktigt hållbara kollektivtrafiklösningar för sina medborgare.” , avslutar Håkan Agnevall.

Göteborg 5 November, 2019

För mer information, kontakta:  Joakim Kenndal,
Presschef, Volvo Bussar, tel 0739-02 51 50
eller e-mail joakim.kenndal@volvo.com.

Related News

Kontakta oss