Volvo Buses

SVERIGE

Trafikstart för 30 nya helelektriska Volvo-bussar i Göteborg

Den 2 oktober levererades de första av 30 nya helelektriska Volvo-bussar till bl a linje 60 i Göteborg. De nya elbussarna, som beställts av GS Buss, ska bidra till bättre luftkvalitet och mindre buller för både resenärer och de boende längs en av stadens mest trafikerade busslinjer.
Volvo 7900 Electric

– Det här är vår enskilt största leverans av helt eldrivna bussar hittills och en milstolpe på vägen mot en hållbar kollektivtrafik i Göteborg. På t ex linje 60 färdas 20 000 resenärer varje vardag. Nu får de en tystare, bekvämare och utsläppsfri resa samtidigt som miljön förbättras längs hela linjen, säger Jonas Pettersson, försäljningschef för Volvo Bussar,  Sverige-Syd.

De nya elbussarna är av modellen Volvo 7900 Electric, där passagerarmiljön bland annat försetts med dubbla rullstolsplatser, 29" skärmar för infotainment samt usb-uttag för mobilladdning. Bussarnas batterier underhållsladdas när bussarna står i depå under natten och snabbladdas vid linjens ändhållplatser, Masthugget och Redbergsplatsen. 

Trafiken sköts av Göteborgs Spårvägars dotterbolag GS Buss, som också är beställare av de nya elbussarna. I avtalet med GS Buss ingår även att Volvo sköter underhållet av både fordon och batterier.

I Volvo Bussars produktprogram av elektrifierade fordon ingår helelektriska bussar, elhybridbussar (laddhybrider) och hybridbussar. Totalt har Volvo Bussar sålt över 4 300 elektrifierade bussar globalt, varav ett 100-tal hybridbussar sedan tidigare går i trafik i Göteborg. 

Fakta
Volvo 7900 Electric: De 30 elbussarna på linje 60 i Göteborg är av modellen Volvo 7900 Electric med plats för upp till 82 passagerare. Total batterikapacitet är 200 kWh. Bussarna snabbladdas via pantografer vid ändstationerna. Och de är även utrustade för framtida bruk, att även laddas i depå via CCS/Combo2. Bussarna är även utrustade med Volvo Dynamic Steering (VDS).

Linje 60: Den 8,5 kilometer långa linjen sträcker sig mellan Redbergsplatsen och Masthugget i Göteborg. Under högtrafik avgår en buss var fjärde minut. Under 2018 reste totalt 6,9 miljoner resenärer med bussarna på linje 60. 

För mer information, kontakta:
Joakim Kenndal, Presschef, Volvo Bussar, tel 0739-02 51 50 eller joakim.kenndal@volvo.com.

Related News

Kontakta oss