Volvo Bussar lanserar ny eldriven ledbuss – världspremiär på Busworld

Volvo Bussar lanserar nu en ny, helt eldriven ledbuss med plats för upp till 150 passagerare och med 80 procent lägre energiförbrukning än motsvarande dieselbuss. Med Volvo 7900 Electric Articulated gör Volvo Bussar det attraktivt att elektrifiera även högfrekventerade busslinjer med stora passagerarvolymer. Den nya eldrivna ledbussen visas för första gången för en bred publik på Busworld-mässan i Bryssel 18–23 oktober.  

Volvo 7900 Electric Articulated

”För tio år sedan lanserade vi vår första elektrifierade buss. I och med dagens lansering kan vi erbjuda ett av marknadens bredaste och modernaste program av både hybrider och helt eldrivna, tysta och avgasfria bussar. Det ger både små och stora städer nya möjligheter att elektrifiera sin kollektivtrafik efter egna förutsättningar”, säger Håkan Agnevall, VD på Volvo Bussar.

Med plats för 150 resenärer och en energiförbrukning som är 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss, kombinerar Volvo 7900 Electric Articulated en hög passagerarkapacitet med låga driftskostnader. För att möta olika städers och operatörers specifika krav har bussen en flexibel konstruktion, och kan optimeras efter behov.

”För att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder att ta steget till en elektrifierad framtid erbjuder vi Volvo 7900 Electric Articulated som nyckelfärdig lösning till en fast, förutbestämd kostnad per kilometer. Vi ser till att operatören alltid har en buss redo att sättas i drift, utan att behöva köpa den. Service, reparationer, batteriunderhåll och förarutbildning ingår”, säger Håkan Agnevall.

Volvo Bussar kan även ta hand om hela projekthanteringen, från ruttsimuleringar och analyser till implementering av laddinfrastruktur.

Två längder, två laddningssystem och stark i uppförsbackar
Volvo 7900 Electrid Articulated finns i två längder, 18 respektive 18,7 m. Antalet batterier kan varieras för att ge den energilagringskapacitet som behövs för varje fordon. Laddningen kan ske antingen via snabbladdningsstationer längs linjen (OppCharge) eller via elnätet när bussen står i depå (Combo2/CCS). 

Prestandamässigt är Volvo 7900 Electric Articulated utvecklad för att ge en förstklassig körbarhet även i krävande uppförsbackar och den klarar att fullastad starta i en uppförsbacke med 20 procents lutning.

Låg ljudnivå och hög säkerhet
Volvo 7900 Electric Articulated är utformad för att underlätta ett snabbt passageraflöde och ge resenärerna en tyst och behaglig resa. Bussen är bland annat utrustad med fyra dubbeldörrar, stora fria golvytor och ergonomiskt utformade ledstänger och handtag och  Volvos egendesignade säten.

Förarplatsen ger föraren en god överblick över omgivande trafik och en bekväm körställning. Den låga ljudnivån minskar risken för trötthet och distraktion. En klimatanläggning med hög kapacitet ska säkerställa en behaglig temperatur för både resenärer och förare. Volvo 7900 Electric Articulated kan utrustas med Volvo Dynamic Steering, som underlättar förarens arbete betydligt och minskar belastningen på axlar, armar och rygg.

Volvo 7900 Electric Articulated är förberedd för att kunna köras i avgränsade områden med särskilt hårda krav på buller, avgaser och hastighet, till exempel så kallade nollemissionszoner i stadskärnan och inomhushållplatser.

För att öka säkerheten för oskyddade trafikanter kan bussen utrustas med Safety zone management, som automatiskt förhindrar att angivna hastighetsgränser överträds och Pedestrian & cyclist detection system, som varnar föraren vid risk för kollision med fotgängare eller cyklister.

Fakta Volvo 7900 Electric Articulated
Längd: 18 alternativt 18,7 m.
Passagerarkapacitet: Upp till 150 resenärer.
Drivlina: Dubbla elmotorer med tvåväxlad växellåda.
Maxeffekt 2x200 kW, max vridmoment 31 kNm vid drivaxeln.
Batterier: Litiumjonbatterier med energilagringskapacitet upp till 396 kWh.
Laddningssystem: OppCharge, Combo2/CCS.

I Volvo Bussars program av elektrifierade bussar ingår förutom Volvo 7900 Electric Articulated också:  Hybridbussar: Volvo 7900 Hybrid, Volvo 7900 Hybrid Ledbuss, Volvo Hybrid Dubbeläckare. Upp till 40 procent energieffektivare än motsvarande dieselbussar. Elhybrider (laddhybrider): Volvo 7900 Electric Hybrid,. Upp till 60 procent energieffektivare än motsvarande dieselbussar. Elbussar: Volvo 7900 Electric och Volvo 7900 Electric Articulated. Upp till 80 procent energieffektivare än motsvarande dieselbuss.

Göteborg 17 oktober, 2019

För mer information, kontakta:
Joakim Kenndal, Presschef, Volvo Bussar,
tel +46 739-02 51 50 eller joakim [dot] kenndal [at] volvo [dot] com.

Related News

Nova Bus får godkännande från Chicago Transit Authority för inköp av upp till 600 bussar

Nova Bus, dotterbolag till Volvo Bussar och den ledande tillverkaren av stadsbussar i Nordamerika, har bekräftat att Chicago Transit Board godkänt inköp av 600 nya bussar från Nova Bus. Bussarna ska hjälpa Chicago Transit Authority (CTA) – som är ...

Volvo Bussar får order på 22 dubbeldäckare för trafik mellan Göteborg och Borås

Keolis har beställt 22 av Volvo Bussars nya dubbeldäckare, Volvo 9700 DD. Bussarna kommer att gå i expresstrafik mellan Göteborg och Borås från och med december 2021.

...

Volvo Bussar lanserar ny 4 m hög dubbeldäckare för Europa

Volvo Bussar lanserar en helt ny, 4 meter hög variant av dubbeldäckaren Volvo 9700 DD anpassad för trafik i hela Europa. Det innebär att Volvo Bussar nu erbjuder sina kunder ett av marknadens bredaste och mest flexibla program av premiumbussar för ...

Volvo Bussar

Volvo Bussar

Kontakta oss

Kontakta oss