Volvo uppgraderar sina fullhybridbussar – kan köra längre och emissionsfritt på el

Volvos hybridbussar uppgraderas nu för att kunna köras tyst och avgasfritt på el vid högre hastigheter och på längre sträckor än tidigare. Det skapar nya möjligheter för operatörer att använda hybridbussar även i så kallade noll-emissionszoner i stadskärnor och andra känsliga miljöer. Uppgraderingen är tillgänglig för Volvo Bussars nya och befintliga hybridbussar för Euro 6. Nyheten presenterades på Busworld-mässan i Bryssel.

Volvos hybridbussar

"Sedan vi introducerade vår första hybridbuss för tio år sedan har tekniken ständigt utvecklats och förfinats. Med dagens uppgradering tar vi ännu ett viktigt steg som utökar våra kunders möjligheter att dra nytta av eldriftens fördelar och samtidigt behålla den stora flexibilitet som hybridbussarna ger", säger Johnny Lidman, Product Manager för city bussar hos Volvo. 

Öppnar för körning i noll-emissionszoner
Volvos hybridbuss kan nu köras tyst, avgasfritt och energieffektivt på el redan innan den ankommer hållplatsen, när den står stilla för på- och avstigning och när den lämnar hållplatsområdet. Eldriften kan utnyttjas i hastigheter upp till 50 km/h, mot tidigare 20 km/h. Beroende på klimat och topografi kan bussen drivas med enbart el i upp till 1 km sammanhängade körning.

I uppgraderingen av hybriden ingår också Volvos system för geofencing, Volvo Zone Management, som gör det möjligt för operatören att programmera bussen så att den automatiskt ställer om till eldrift inom valda områden och att även hastigheten kan regleras utan aktiv inbromsning. Uppgraderingen omfattar både Volvos nya och befintliga hybridbussar godkända enligt Euro 6.

"Varje stad och varje busslinje har sina specifika förutsättningar. För att säkerställa en optimal transportlösning, med rätt fordonsprestanda, gör vi alltid ett noggrant förberedelsarbete tillsammans med våra kunder, där vi bland annat analyserar den tänkta rutten i detalj," säger Johnny Lidman.

Fakta om Volvos hybridbussar
Volvos hybridbussar är så kallade fullhybrider, vilket innebär att de går helt avgasfritt på el från start upp till 50 km/h och när bussen står stilla vid hållplatserna. Driften i övrigt sköts av en av en mindre dieselmotor. Bränsleförbrukningen och utsläppen av CO2 är upp till 40 procent  lägre än för en jämförbar dieselbuss.

Till skillnad från laddhybrider och helt eldrivna bussar kräver Volvos hybridbussar ingen laddinfrastruktur. Batterierna laddas genom att den energi som uppstår vid motorbromsning tas tillvara. Det gör att hybridbussarna kan användas på praktiskt taget vilken busslinje som helst både i innerstadstrafik och utanför centrum. Även kapacitetsmässigt är flexibiliteten stor. Hybridbussarna finns både i konventionellt 12-metersutförande, som ledbussar och som dubbeldäckare.

Göteborg 17 Oktober, 2019

För mer information, kontakta:
Joakim Kenndal, Presschef, Volvo Bussar,
tel +46 739-02 51 50 eller emial, joakim [dot] kenndal [at] volvo [dot] com.

Related News

Volvo erbjuder elbussar med energilöfte – en affärslösning för minskad miljöpåverkan och ökad tillgänglighet

Elbussar utgör fortsatt en allt större del av kollektivtrafiken i våra städer. För att förbättra tillgänglighet och driftsäkerhet erbjuder Volvo Bussar ett energilöfte som en ny affärslösning. Den innebär att Volvo Bussar garanterar kapacitet för ...

Schweiz huvudstad fortsätter elektrifieringen av kollektivtrafiken – Volvo Bussar får order på 36 hybridbussar

Kollektivtrafikoperatören BERNMOBIL har valt Volvo Bussar som leverantör av fullhybridbussar. Ordern på 36 Volvo 7900 S-Charge är den största i sitt slag för Volvo Bussar i Schweiz. De självladdande bussarna kommer att levereras mellan januari ...

Århus utökar sin elektriska bussflotta med stöd från Volvo Bussar

Volvo Bussar fortsätter att elektrifiera kollektivtrafiken i europeiska städer. Med 29 nya Volvo 7900 Electric Articulated, har Århus i Danmark tagit ytterligare ett viktigt steg mot målet med helt koldioxidneutrala stadsbussar.

...