Volvo utökar sitt program av långfärdsbussar med 15-metersvariant av Volvo 9700

Nu breddar Volvo Bussar sitt program av prisbelönta långfärdbussar med ytterligare en variant – Volvo 9700 lanseras i 15-metersutförande med kapacitet för upp till 65 resenärer. Samtidigt introduceras flera alternativa dörrplaceringar, nya säteslayouter och utökade möjligheter att fördela tillgänglig yta mellan passagerutrymme och bagagerum på flera varianter av Volvo 9700.

Volvo utökar sitt program av långfärdsbussar med 15-metersvariant av Volvo 9700

"Med den nya, 15-metersvarianten av Volvo 9700 kompletterar vi vårt program av långfärdsbussar i premiumklassen med ännu en en produkt som efterfrågas starkt på många marknader. Genom ökad transportkapacitet och större flexibilitet får våra kunder nya möjligheter att både uppfylla resenärernas högt ställda förväntningar och samtidigt öka sin produktivitet", säger Håkan Agnevall, VD för Volvo Bussar

Både den nya 15-metersvarianten och 13-metersvarianten av Volvo 9700 kommer nu i utföranden med den bakre passageradörren placerad bakom bakaxeln, vilket ger möjlighet till ett större bagagerum. Av samma skäl kan också toaletten placeras baktill i bussen, ett lösning som dessutom bidrar till bättre sikt för resenärerna. Den främre passagerardörren är en ny inåtgående variant, som gör det enklare att ta sig i och ur bussen, även när trottoaren kantas av snövallar eller andra hinder.

Volvo 9700 är utrustad med en 11-liters motor och för dem som väljer en motor med 460 hästkrafter finns det även möjlighet att använda biodiesel som bränsle. Bussen kan också utrustas med Volvo Dynamic Steering som ger en ökad stabilitet i körningen och minskar belastningen på axlar, armar och rygg för chauffören.

För att öka säkerhet och passagerarkomfort och optimera miljöprestanda, kan samtliga varianter av Volvo 9700 och Volvo 9900 anslutas till Safety Zones. Systemet gör det möjligt att styra fordonens hastighet inom valda områden, till exempel vid skolor, sjukhus eller i stadskärnor med många oskyddade trafikanter. Operatören kan enkelt ställa in hur fort bussarna får köra inom olika zoner via en dator. En lösning som Volvo Bussar är ensamma om att erbjuda.

”Safety Zone är en av många funktioner som nu finns lätt tillgängliga för operatören och via Volvo Connect App gör vi det lättare för våra kunder att alltid ha full kontroll över sina bussar. Det bidrar till ökad säkerhet, högre tillgänglighet och bättre transportekonomi", säger Håkan Agnevall.

Volvos nya program av långfärdsbussar introducerades våren 2018 och omfattar Volvo 9900 och Volvo 9700, som båda finns i ett stort antal varianter. Bussarna är utformade med omtanken om förare och passagerare som främsta ledstjärna och har gett Volvo Bussar flera utmärkelser, bland annat Sustainable Bus Award 2019 och Red Dot Award 2019. 

Fordonsfakta
Volvo 9700
. Höjd, 3,65 m, Längd 12/13/14/15 m. Axlar 4x2/6x2.
Volvo 9900. Höjd 3,85 m. Längd 12/13/14 m. Axlar 4x2/6x2. Sluttande "teatergolv".
Drivlina: Volvo D11 Euro 6 med 430/460 hk, I-Shift.
Kaross: Nyutvecklad korrosionsförebyggande struktur. Tak med sandwichkonstruktion ger bussen en låg vikt och låg tyngdpunkt.

Göteborg 17 oktober, 2019

För mer information, kontakta:
Joakim Kenndal, Presschef,
Volvo Bussar,
tel 0739-02 51 50 eller joakim [dot] kenndal [at] volvo [dot] com

Related News

Volvo erbjuder elbussar med energilöfte – en affärslösning för minskad miljöpåverkan och ökad tillgänglighet

Elbussar utgör fortsatt en allt större del av kollektivtrafiken i våra städer. För att förbättra tillgänglighet och driftsäkerhet erbjuder Volvo Bussar ett energilöfte som en ny affärslösning. Den innebär att Volvo Bussar garanterar kapacitet för ...

Schweiz huvudstad fortsätter elektrifieringen av kollektivtrafiken – Volvo Bussar får order på 36 hybridbussar

Kollektivtrafikoperatören BERNMOBIL har valt Volvo Bussar som leverantör av fullhybridbussar. Ordern på 36 Volvo 7900 S-Charge är den största i sitt slag för Volvo Bussar i Schweiz. De självladdande bussarna kommer att levereras mellan januari ...

Århus utökar sin elektriska bussflotta med stöd från Volvo Bussar

Volvo Bussar fortsätter att elektrifiera kollektivtrafiken i europeiska städer. Med 29 nya Volvo 7900 Electric Articulated, har Århus i Danmark tagit ytterligare ett viktigt steg mot målet med helt koldioxidneutrala stadsbussar.

...

Volvo Bussar

Volvo Bussar

Kontakta oss

Kontakta oss