Göteborg först i Sverige med eldrivna bokbussar från Volvo

Idag premiärvisade Göteborgs Stad sina två nya helt eldrivna bokbussar i Trädgårdsföreningen i Göteborg – de första i sitt slag i Sverige. De båda Volvo-bussarna, som beställts av Kulturförvaltningen, har en lekfull design inspirerad av rymden, havet och skogen för att locka fler besökare i alla åldrar att ta del av bibliotekets utbud.

Volvo 7900 Electric

Titta in i en mystisk sagoskog eller upptäck en spännande undervattensvärld i fantasin. Det kan alla göra som besöker Göteborgs nya bokbussar som nu tas i drift. Bussarna är utformade efter var sitt designtema som präglar både exteriör och interiör. Det ena för tankarna till skogen, det andra till farkoster, under vattnet och i rymden!

Syftet är att få fler göteborgare, framför allt barnfamiljer, att upptäcka alla möjligheter som bokbussarna ger. Här kan man inte bara låna böcker på traditionellt vis utan också krypa in för en stunds läsning, träffa nya vänner och ta till sig nya kunskaper. Bussarna kommer att besöka ett 40-tal hållplatser och 130 förskolor i Göteborg.

”Vi får nu äntligen bokbussar som kan köra inom miljözonen under lång tid framöver. Dessutom är det bussar som bjuder in barn med familjer i en sagovärld som stimulerar fantasi, språk och läsning. Att barnen har tillgång till litteratur, att barn och äldre läser tillsammans och så småningom läser själva är en av de viktigaste faktorerna för hur de klarar skolan. Vi är stolta över att Göteborg satsar på läsande,” säger Anette Eliasson, sektorschef för biblioteken i Göteborg.

”Fantastiskt roligt att få förtroendet att leverera Sveriges första eldrivna bokbussar. Biblioteken i Göteborg visar verkligen framfötterna genom att satsa på både ny teknik och en attraktiv och lättillgänglig utformning,” säger Jonas Pettersson, försäljningschef på Volvo Bussar Syd.

Bussarna är Volvos helt eldrivna Volvo 7900 Electric, som ger en tyst och avgasfri drift. Ett lågt golv i större delen av bussen och rullstolsramp gör det enkelt för alla att stiga ombord. För dekor och inredning svarar Kiitokori OY i Finland. Bussarna ingår i en komplett, nyckelfärdig lösning som innebär att Volvo Truck Center i Mölndal tar hand om allt underhåll av både fordon och batterier för en fast månadskostnad.

Göteborg,
14 augusti,  2020

För mer information, kontakta:
Joakim Kenndal, Presschef, Volvo Bussar, tel: +46 739 02 51 50 eller e-mail: joakim [dot] kenndal [at] volvo [dot] com.

Related News

Volvo Bussar och VFS lanserar en ny serie flexibla finansieringslösningar

I den nuvarande marknadssituationen arbetar transport- och resebranschen hårt för att komma tillbaka. För att stödja kunderna erbjuder nu Volvo Bussar, tillsammans med Volvo Financial Services (VFS), finansieringstjänster som kan göra det enklare ...

Nova Bus får godkännande från Chicago Transit Authority för inköp av upp till 600 bussar

Nova Bus, dotterbolag till Volvo Bussar och den ledande tillverkaren av stadsbussar i Nordamerika, har bekräftat att Chicago Transit Board godkänt inköp av 600 nya bussar från Nova Bus. Bussarna ska hjälpa Chicago Transit Authority (CTA) – som är ...

Volvo Bussar får order på 22 dubbeldäckare för trafik mellan Göteborg och Borås

Keolis har beställt 22 av Volvo Bussars nya dubbeldäckare, Volvo 9700 DD. Bussarna kommer att gå i expresstrafik mellan Göteborg och Borås från och med december 2021.

...

Volvo Bussar

Volvo Bussar

Kontakta oss

Contact us