Göteborg först i Sverige med eldrivna bokbussar från Volvo

Idag premiärvisade Göteborgs Stad sina två nya helt eldrivna bokbussar i Trädgårdsföreningen i Göteborg – de första i sitt slag i Sverige. De båda Volvo-bussarna, som beställts av Kulturförvaltningen, har en lekfull design inspirerad av rymden, havet och skogen för att locka fler besökare i alla åldrar att ta del av bibliotekets utbud.

Volvo 7900 Electric

Titta in i en mystisk sagoskog eller upptäck en spännande undervattensvärld i fantasin. Det kan alla göra som besöker Göteborgs nya bokbussar som nu tas i drift. Bussarna är utformade efter var sitt designtema som präglar både exteriör och interiör. Det ena för tankarna till skogen, det andra till farkoster, under vattnet och i rymden!

Syftet är att få fler göteborgare, framför allt barnfamiljer, att upptäcka alla möjligheter som bokbussarna ger. Här kan man inte bara låna böcker på traditionellt vis utan också krypa in för en stunds läsning, träffa nya vänner och ta till sig nya kunskaper. Bussarna kommer att besöka ett 40-tal hållplatser och 130 förskolor i Göteborg.

”Vi får nu äntligen bokbussar som kan köra inom miljözonen under lång tid framöver. Dessutom är det bussar som bjuder in barn med familjer i en sagovärld som stimulerar fantasi, språk och läsning. Att barnen har tillgång till litteratur, att barn och äldre läser tillsammans och så småningom läser själva är en av de viktigaste faktorerna för hur de klarar skolan. Vi är stolta över att Göteborg satsar på läsande,” säger Anette Eliasson, sektorschef för biblioteken i Göteborg.

”Fantastiskt roligt att få förtroendet att leverera Sveriges första eldrivna bokbussar. Biblioteken i Göteborg visar verkligen framfötterna genom att satsa på både ny teknik och en attraktiv och lättillgänglig utformning,” säger Jonas Pettersson, försäljningschef på Volvo Bussar Syd.

Bussarna är Volvos helt eldrivna Volvo 7900 Electric, som ger en tyst och avgasfri drift. Ett lågt golv i större delen av bussen och rullstolsramp gör det enkelt för alla att stiga ombord. För dekor och inredning svarar Kiitokori OY i Finland. Bussarna ingår i en komplett, nyckelfärdig lösning som innebär att Volvo Truck Center i Mölndal tar hand om allt underhåll av både fordon och batterier för en fast månadskostnad.

Göteborg,
14 augusti,  2020

För mer information, kontakta:
Joakim Kenndal, Presschef, Volvo Bussar, tel: +46 739 02 51 50 eller e-mail: joakim [dot] kenndal [at] volvo [dot] com.

Related News

Stena ger Volvos bussbatterier ett andra liv

Bussbatteriernas kommersiella livslängd förlängs avsevärt och naturresurser kan sparas. Det blir resultatet av ett nytt samarbete mellan Volvo Bussar och Stena Recyclings dotterbolag Batteryloop. När batterierna plockas ur bussarna ska de ...

Volvo Bussar levererar elbussar som i trafik blir världens nordligaste

Europeiska städer fortsätter att framtidssatsa på eldriven kollektivtrafik. Senast i raden är Bodö i nordligaste Norge, som beställt en helhetslösning med 31 eldrivna Volvobussar, laddinfrastruktur och service. När trafiken startar i juli 2021 ...

Volvo levererar bussar till FlixBus

Volvo Bussar är nu godkänd leverantör till FlixBus och redan nu kommer Volvo att leverera den första bussen som kommer att trafikera sträckan Karlstad -Stockholm.

...

Volvo Bussar

Volvo Bussar

Kontakta oss

Contact us