Volvo Bussar ska leverera sina första elbussar till Australien

Volvo Bussar och transportmyndigheten i Västra Australien (PTA) samarbetar för att ta Volvos första elektriska bussar till Australien.

Volvo Electric Bus PTA

”Volvo strävar efter att vara ledande för en ökad elektrifiering och en partner för städer som vill implementera långsiktigt hållbara kollektivtrafiklösningar för sina invånare. Vi har varit framgångsrika i Europa och i Amerika med elektrifierade kollektivtrafiklösningar och vi ser nu fram emot att sätta våra första elektriska bussar i trafik i Australien,” säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

Fyra elbussar från Volvo kommer att levereras till PTA som en del av det befintliga avtal om leveranser av 900 bussar som tecknades mellan Volvo och Transperth i mars 2019. Avtalet innehåller möjligheten att introducera bussar som drivs med alternativa drivlinor i kollektivtrafiknätet när tekniken blir tillgänglig för Volvos australiensiska produktlinje.

”Vi är glada över att samarbeta med PTA i Perth om våra första elektriska bussar i Australien. Vår relation med PTA har pågått i ett decennium och Perth kommer verkligen att bli en Volvostad där 100 procent av bussflottan kommer från Volvo. Volvos kontrakt med PTA innehåller en teknisk utvecklingsplan som gjort det möjligt för PTA att få tillgång till dieseldrivna, självladdande elektriska och batteridrivna bussar. PTA kan använda de tillgängliga verktygen och har möjlighet att matcha tekniker efter rutter och behov,” säger David Mead, vice vd för Volvo Bussar, Asia Pacific.

Implementeringen av ny teknik är inget nytt för vare sig PTA eller Volvo. När Volvo under 2013 lanserade sina hybridbussar på marknaden genomförde de båda parterna en framgångsrik pilot i Perth. Utvärderingen gjorde att Volvo inte bara kunde bevisa konceptets fördelar utan även öka sin försäljning av hybridbussar över hela Australien.

”Att testa ny, grön teknologi är till stor nytta för vårt kollektivtrafiknätverk, som redan är ett av de mest miljövänliga sätten att ta sig runt Perth. Det här är första gången vi testar elbussar på just denna linje och jag är förväntansfull över vad pendlare tycker om den nya tekniken,” säger Rita Saffioti,  Transportminister för Västra Australien.

Enheterna kommer att vara helelektriska 11,7 meter långa och 2,5 meter breda fordon med lokala australiska karosser designade och byggda av Volgren Australia. Även om dessa enheter kommer att vara de första i sitt slag för Volvo i regionen är chassiet baserat på etablerad Volvoteknik som finns i Europa.

”Volvos elektriska drivlina har visat sig vara ryggraden i våra elbussar i Europa. Genom att leverera produkten i chassiform kan vi samarbeta med långsiktiga partners som Volgren för att karossera bussen i Australien. Det har också gjort det möjligt för oss att skapa nya klimatalternativ för fordonet, mer anpassade till australiska förhållanden,” säger David Mead.

Överlämnandet av de första elektriska bussarna till PTA är inte planerat förrän till slutet av nästa år, men planeringen är redan i full gång. En implementering av elfordon involverar många fler intressenter och planeringen av projektet startade förra året.

”Det här projektet handlar om mycket mer än bara själva bussarna. Vi har arbetat tillsammans med PTA inom ett antal olika områden, till exempel simulering av rutter för att skapa en laddningsstrategi och laddningsinfrastruktur, få en förståelse behoven i depån, utbildning av personal, säkerhetselement, certifiering och efterlevnad av standarder. Det innebär att vi skapar en fullständig och skalbar implementeringsplan som kan replikeras i framtiden,” säger David Mead.

Volvo har redan omfattande erfarenhet av elektriska bussar, men den fullständiga kommersialiseringen av elbusslösningen för Australien kommer inte att genomföras förrän 2022.

15 juli, 2020

För ytterligare information, kontakta: 

Joakim Kenndal, Presschef, Volvo Bussar, tel: +46 739 02 51 50 eller e-post: joakim [dot] kenndal [at] volvo [dot] com eller Christina Cortese, chef för kommersiell utveckling, Volvo Bussar, tel: +65 9295 2475 eller e-post: christina [dot] cortese [at] volvo [dot] com

Related News

Volvo erbjuder elbussar med energilöfte – en affärslösning för minskad miljöpåverkan och ökad tillgänglighet

Elbussar utgör fortsatt en allt större del av kollektivtrafiken i våra städer. För att förbättra tillgänglighet och driftsäkerhet erbjuder Volvo Bussar ett energilöfte som en ny affärslösning. Den innebär att Volvo Bussar garanterar kapacitet för ...

Schweiz huvudstad fortsätter elektrifieringen av kollektivtrafiken – Volvo Bussar får order på 36 hybridbussar

Kollektivtrafikoperatören BERNMOBIL har valt Volvo Bussar som leverantör av fullhybridbussar. Ordern på 36 Volvo 7900 S-Charge är den största i sitt slag för Volvo Bussar i Schweiz. De självladdande bussarna kommer att levereras mellan januari ...

Århus utökar sin elektriska bussflotta med stöd från Volvo Bussar

Volvo Bussar fortsätter att elektrifiera kollektivtrafiken i europeiska städer. Med 29 nya Volvo 7900 Electric Articulated, har Århus i Danmark tagit ytterligare ett viktigt steg mot målet med helt koldioxidneutrala stadsbussar.

...

Volvo Bussar

Volvo Bussar

Kontakta oss

Contact us