Volvo Buses

SVERIGE

750 bussförare gör sig redo att köra elektriskt

Förarnas körteknik har stor påverkan på energiförbrukningen på elektriska bussar. I Göteborg förbereder sig nu 750 förare för en av de största övergångarna till fossilfri stadsbusstrafik i norra Europa.

Den 13 december börjar 145 Volvo 7900 Electric Articulated att trafikera gatorna i och omkring Sveriges näst största stad. De nya bussarna innebär en stor förändring för operatören Transdevs verksamhet i regionen – över en natt blir nästan halva fordonsflottan elektrisk.

– Det känns jättespännande och de förare som har kört elbussar tidigare är väldigt positiva. Tack vare att bussarna är så tysta och inte har några vibrationer, blir man inte lika trött efter en arbetsdag, säger Ulf Lönnberg, utbildningsledare på Transdev.

Tillsammans med sina kollegor kommer han under fem veckor att utbilda totalt 750 förare. På utbildningen varvas teori med praktiska moment som laddning på linjen och i depå, samt körteknik.

Våra förare är erfarna och duktiga på att köra buss. Den stora skillnaden som jag ser det är laddningen, den är ett helt nytt moment för de allra flesta.

– Våra förare är erfarna och duktiga på att köra buss. Den stora skillnaden som jag ser det är laddningen, den är ett helt nytt moment för de allra flesta, säger Ulf Lönnberg.

Bussarna, som trafikerar 34 olika linjer, kommer att laddas vid laddstolpar ute på ändhållplatserna samt med kabel i depå under nätterna. För att säkra en optimal laddinfrastruktur har Transdev byggt 19 nya laddstolpar runt om i staden.

– För att trafiken ska flyta måste alla förare veta hur det fungerar. Den första månaden kommer vi att ha extra personal på plats både ute på linjerna och i depå som kan hjälpa till om det behövs, säger Ulf Lönnberg.

Förarutbildningen hålls på Volvo Buses Experience Center i Göteborg. Förutom att tillhandahålla lokaler, ansvarar Volvo Bussar också för att utbilda trafiklärarna på Transdev.

Trenda Johnson på Volvo Bussar har utbildat instruktörer hos operatörer i flera städer i både Sverige och Norge.

Trenda Johnson, Coordination and Communications Manager Volvo Buses Experience Center, har utbildat instruktörer hos operatörer i flera städer i både Sverige och Norge.

– Genom att ge förarna en bra utbildning och se till att de är väl förberedda, undviker vi enkla fel och säkrar en smidig trafikstart. Vid en så här stor övergång är det extra viktigt att förarna känner sig trygga med hur bussen fungerar, hur den ska laddas och vad som är viktigt att tänka på under körning.

Tester som Volvo Bussar gjort, visar att förarna har en mycket stor påverkan på batteriets energiförbrukning.

– En förare med optimal körteknik kan spara upp till 30 procent energi jämfört med en förare som inte planerar sin körning, säger Trenda Johnson.

En duktig förare kan bidra till att hålla nere kostnaderna och minska miljöpåverkan.

Hur en förare bromsar och accelererar är två av de saker som har betydelse för energiförbrukningen. Genom att bromsa mjukt, kan energin som alstras gå tillbaka till batteriet istället för att försvinna som värme. Långsamma accelerationer kräver mindre mängd energi än snabba. Som förare är det därför extra viktig att planera sin körning noga och anpassa hastigheten inför trafikljus och korsningar.

– Det är viktigt att alla förstår hur tekniken i en elbuss fungerar och hur förarbeteendet påverkar energiförbrukningen. En duktig förare kan bidra till att hålla nere kostnaderna och minska miljöpåverkan, säger Trenda Johnson.

Pia Nilsson är en av de 750 förare på Transdev som gått förarutbildningen. Hon har jobbat som bussförare i 20 år och ska nu köra elbuss för första gången.

– Utbildningen var väldigt bra. Att köra och ladda var enklare än jag trodde och elbussen är mycket tystare och bekvämare än de bussar jag är van vid att köra. Jag ser verkligen fram emot det här – jag och mina kollegor kommer att få en mycket bättre arbetsmiljö, säger hon.

Volvo 7900 Electric Articulated

  • De Volvo 7900 Electric Articulated som köra i Göteborg är 18,55 meter och har plats för 150 passagerare.
  • Bussarna kommer att laddas vid snabbladdningsstationer (OppChargeTM) längs linjerna. Nattetid laddas bussarna med CCS-kabel i depå.
  • Bussarna har sex litiumjonbatterier med en kapacitet på 396 kWh.
  • Bussen har två elmotorer och 2-stegad växellåda med en maxeffekt på 2X200 kW och max vridmoment på 31 kNm.

Related News

Senaste pressmeddelandet

Latest Press Release