Volvo Buses

SVERIGE

Svealandstrafiken framtidssäkrar sin bussflotta – Västerås nästa stad som satsar på eldrivna Volvobussar

Svealandstrafiken i Västerås satsar på att elektrifiera sin bussflotta tillsammans med Volvo Bussar. Svealandstrafiken har beställt tio eldrivna högkapacitets- bussar från Volvo, med option på ytterligare sju. Den första av elbussarna sätts i trafik i Västerås under sensommaren 2021.
Volvo 7900 Electric Articulated

Under det senaste året har bland annat Göteborg, Malmö och Jönköping i Sverige, Bodö, Drammen och Ålesund i Norge och Århus i Danmark beslutat sig för att satsa på eldrivna bussar tillsammans med Volvo Bussar. Nu intensifierar även Svealandstrafiken i Västerås sin övergång till eldrivna fordon.

”Avtalet med Volvo Bussar kan ses som början på ett drivmedelsskifte, från biogas till el, för våra stadsbussar,” säger Peter Liss, vd för Svealandstrafiken.

Övergången till eldrivna, tysta och avgasfria bussar skapar nya möjligheter för en flexibel linjesträckning och en bättre innerstadsmiljö. Utan avgaser och störande buller kan hållplatser förläggas där det tidigare inte varit möjligt, till exempel inomhus, vid sjukhus och köpcentrum.

”Att Svealandstrafiken och många andra svenska och europeiska trafikbolag väljer Volvos lösningar för elektrifierad stadstrafik, visar på ett stort förtroende för våra produkter och vår erfarenhet av elektrifiering. Tillsammans fortsätter vi vårt arbete för att förbättra livskvaliteten i våra städer och minska påverkan på klimat och miljö,” säger Håkan Agnevall, vd, Volvo Bussar.

Den låga ljudnivån och frånvaron av motorvibrationer gör bussresan attraktivare för både resenärer och invånare men den påverkar också förarna positivt.

”Införandet av elbussar innebär en klart bättre arbetsmiljö för våra förare,” säger Geert Schaap, Svealandstrafikens chef för Hållbarhet och innovation.

De beställda elbussarna är samtliga av den framgångsrika modellen Volvo 7900 Electric Articulated med plats för upp till 120 resenärer. Den första av dem sätts i trafik om knappt ett år. De nio övriga ska levereras senast i juli 2022. Bussarna, som ska trafikera centrala Västerås, kommer att ha en räckvidd på ca 200 km mellan laddningarna.

Laddningen sker i depå. Svealandstrafiken får EU-bidrag för en del av kostnaderna från Fonden för ett sammanlänkat Europa.

Göteborg
29 september, 2020

För mer information, kontakta:
Joakim Kenndal, Presschef, Volvo Bussar, tel: +46 739 02 51 50 eller e-mail: joakim.kenndal@volvo.com eller Geert Schaap, Svealandstrafiken, tel: +46 704 17 18 60 eller email: Geert.schaap@svealandstrafiken.se.

Related News

Kontakta oss

Vi är ett globalt företag med omfattande lokal närvaro. Hitta din närmaste Volvokontakt. Vi är redo att hjälpa dig.