Reservdelar på nytt sätt – nu kan vi tillverka detaljer styckvis

Man brukar ju säga att massproduktion är vägen till lönsamhet. Sant men inte hela sanningen. I Volvos Säfflefabrik har man utvecklat en metod för stycktillverkning av reservdelar – nästan som en custom shop.

Thomas Persson

Vi kan börja med att konstatera att i Säffle kan man bygga bussar. Och även om serieproduktionen flyttat så har man både behållit och utvecklat kompetensen genom renoveringsverksamheten. Och nu, efter ett år av igångkörning i full skala och intrimning, så är detaljtillverkningen igång.

”Det är ju i första hand plåtdetaljer vi tillverkar”, säger Thomas Persson, som är platschef på Säffleanläggningen. ”När det gäller elektronik, textilier och en del plaster tar vi hjälp av underleverantörer. Och vi tillverkar direkt på kundorder. Vi har ju all dokumentation så vi vet exakt hur bussen såg ut när den lämnade fabriken, även om den är gammal, och kan snabbt tillverka en bagagelucka eller sidopanel.”

Och det går fort. Det finns exempel på att beställningen kommit på morgonen och leveransen skett samma dag. ”Det där ska du kanske inte skriva”, skrattar Thomas, ”det beror ju förstås på vad det är och vad som pågår i verkstaden, så leverans samma dag kan vi inte lova. Men vi kan lova att vi gör vårt allra bästa.” Alla beställningar går via kundsupporten och när de kommit in görs en bedömning av ledtiden.

Reservdelsverksamheten har växt rejält och det har gjorts nyinvesteringar i maskinparken. Men Säffle har också tagit över försörjningen för Europa av vissa typer av delar från Polenfabriken. I första hand karossdelar, förbrukningsmaterial, chassi- och drivlinekomponenter går ju i sina vanliga flöden.

”Sedan händer det att vi gör rena specialanpassningar och prototyper. Och vi kan föreslå alternativa lösningar om det hänt något utöver det vanliga. Då är den erfarenhet och kompetens vi har här ovärderlig”, avslutar Thomas Persson.

Har du frågor om våra artiklar? Bus Parts Europe hjälper dig gärna!
Kontakta oss på busparts [dot] nordic [at] volvo [dot] com
Beställningar läggs fortfarande precis som vanligt i ARGUS alt. TSE.

Related News

Digitalt lanseringsevent för Volvo 9700 DD 4,0 – nu är den här

I Norden lanserades vår nya dubbeldäckare för ett knappt år sedan, men då som expressbuss. Nu har vi släppt den lyxigare turistversionen som också, med en höjd på precis 4 meter, kommer att bli ett starkt kort i hela Europa.

...

Renovering ger bussar nytt liv

Den första januari är Stefan Nilsson ansvarig för försäljning av alla tjänster som teamet på Volvo Bussar i Säffle kan erbjuda, och då inte minst rekonditioneringsarbeten. Med lång erfarenhet såväl från verkstad och konstruktion som från drygt 10 ...

Pandemin ett hårt slag mot Lönns Buss

När vi ringer upp Larsa Lönn klockan 10 på förmiddagen är det fyra timmar sedan han och hans andrechaufför kört Brobergs bandylag de 60 milen från Vetlanda till Söderhamn och parkerat bussen. ”Idrottsresorna är i princip det enda vi har kvar”, ...

Volvo Bussar

Volvo Bussar

Kontakta oss

Contact us