Volvo Buses

SVERIGE

Reservdelar på nytt sätt – nu kan vi tillverka detaljer styckvis

Man brukar ju säga att massproduktion är vägen till lönsamhet. Sant men inte hela sanningen. I Volvos Säfflefabrik har man utvecklat en metod för stycktillverkning av reservdelar – nästan som en custom shop.
Thomas Persson

Vi kan börja med att konstatera att i Säffle kan man bygga bussar. Och även om serieproduktionen flyttat så har man både behållit och utvecklat kompetensen genom renoveringsverksamheten. Och nu, efter ett år av igångkörning i full skala och intrimning, så är detaljtillverkningen igång.

”Det är ju i första hand plåtdetaljer vi tillverkar”, säger Thomas Persson, som är platschef på Säffleanläggningen. ”När det gäller elektronik, textilier och en del plaster tar vi hjälp av underleverantörer. Och vi tillverkar direkt på kundorder. Vi har ju all dokumentation så vi vet exakt hur bussen såg ut när den lämnade fabriken, även om den är gammal, och kan snabbt tillverka en bagagelucka eller sidopanel.”

Och det går fort. Det finns exempel på att beställningen kommit på morgonen och leveransen skett samma dag. ”Det där ska du kanske inte skriva”, skrattar Thomas, ”det beror ju förstås på vad det är och vad som pågår i verkstaden, så leverans samma dag kan vi inte lova. Men vi kan lova att vi gör vårt allra bästa.” Alla beställningar går via kundsupporten och när de kommit in görs en bedömning av ledtiden.

Reservdelsverksamheten har växt rejält och det har gjorts nyinvesteringar i maskinparken. Men Säffle har också tagit över försörjningen för Europa av vissa typer av delar från Polenfabriken. I första hand karossdelar, förbrukningsmaterial, chassi- och drivlinekomponenter går ju i sina vanliga flöden.

”Sedan händer det att vi gör rena specialanpassningar och prototyper. Och vi kan föreslå alternativa lösningar om det hänt något utöver det vanliga. Då är den erfarenhet och kompetens vi har här ovärderlig”, avslutar Thomas Persson.

Har du frågor om våra artiklar? Bus Parts Europe hjälper dig gärna!
Kontakta oss på busparts.nordic@volvo.com
Beställningar läggs fortfarande precis som vanligt i ARGUS alt. TSE.

Related News

Kontakta oss