Volvo Buses

SVERIGE

Århus utökar sin elektriska bussflotta med stöd från Volvo Bussar

Volvo Bussar fortsätter att elektrifiera kollektivtrafiken i europeiska städer. Med 29 nya Volvo 7900 Electric Articulated, har Århus i Danmark tagit ytterligare ett viktigt steg mot målet med helt koldioxidneutrala stadsbussar.
Gula Volvo 7900 Electric Articulated som laddas via CCS-kabel
De 29 nya Volvo 7900 Electric Articulated i danska Århus körs av bussoperatören Aarbus. Bussarna laddas via CCS-kabel i en av Aarbus anläggningar.

Danmarks näst största stad, Århus, är den senaste av en lång rad städer som under året implementerat elektriska bussar i större skala. Århus började sin elektromobilitetsresa redan 2019, då med fyra Volvo 7900 Electric. Satsningen föll väl ut och staden har nu utökat sin elektriska bussflotta i samarbete med Volvo Bussar.

De 29 nya Volvo 7900 Electric Articulated är ett viktigt steg mot stadens mål att alla stadsbussar ska vara koldioxidneutrala år 2027. De nya ledbussarna innebär en minskning av CO2 på cirka 2 200 ton per år.

”Vi är glada över de framsteg som görs i övergången till grön kollektivtrafik– både för miljöns och kundernas skull. Som transportföretag känns det väldigt bra att kunna erbjuda kunderna ett sätt att resa som är miljövänligt, bekvämt och har hög tillgänglighet,” säger Claus Wistoft, styrelseordförande i Midttrafik som ansvarar för kollektivtrafiken i Århus-regionen.

Intresset för elektrifierad kollektivtrafik ökar i både Europa och andra delar av världen. Under det senaste året har Volvo Bussar fått flera stora ordrar och levererat kompletta systemlösningar och elektriska bussar till städer som Bodö och Drammen i Norge, Göteborg och Malmö i Sverige, Stuttgart i Tyskland samt Luxemburg.

”Vi ser ett ökat intresse för elektromobilitet i städer över hela Europa och även i andra delar av världen. Vi är stolta över att vara en utvald partner och kan erbjuda kompletta systemlösningar för både små och stora städer,” säger Ulf Magnusson, SVP Europe på Volvo Bussar.

Volvo Bussar har stor erfarenhet och kunskap när det gäller att implementera kompletta systemlösningar och erbjuder ett brett utbud av helt och delvis elektrifierade fordon.

För att underlätta övergången till en hållbar kollektivtrafik erbjuder Volvo Bussar tjänster för fordon, laddinfrastruktur och finansiering i olika former av kompletta, nyckelfärdiga lösningar.

”Varje stad är unik och för att skapa en optimal lösning är det viktigt att alla delar verkligen utformas för lokala förhållanden och behov. Därför spelar vårt initiala analysarbete, med bland annat ruttsimuleringar, en central roll i vår affärsmodell,” säger Ulf Magnusson.

De nya Volvo 79­­­00 Electric Articulated i Århus körs av bussoperatören­­ Aarbus. Bussarna kommer inte att köras på en förutbestämd rutt, utan användas på avgångar med många passagerare.

Bussarna laddas via CCS-kabel under natten i en av Aarbus anläggningar. Under dagen kompletteras nattladdningen med ytterligare ett laddstopp.

De Volvo 7900 Electric Articulated som körs i Århus är 18,6 meter långa, har lågt golv och plats för 120 passagerare.

Göteborg
31 maj, 2021


För ytterligare information, kontakta:
Joakim Kenndal, presschef vid Volvo Bussar, tel. 0739 02 51 50 eller e-post joakim.kenndal@volvo.com.

Related News